Weinig vooruitgang. De Primary Reel mislukt, de Primary Reel mislukt nogmaals, ik oefen 'm even, probeer het nog eens en het gaat nog eens mis. Met de Slip Jig gaat het bepaald niet beter. De lead-around verpest ik al als ik op links over moet stappen, terwijl ik de dans inmiddels behoorlijk ken.

Ik probeer het nog eens, maar het gaat weer mis. Ook die dans oefen ik nog even 'los', maar helaas, als ik 'm weer op muziek moet dansen voor de docent, gaat het meteen weer mis. Ik mag het nog één keer proberen en oefen nog even terwijl de anderen aan het oefenen zijn.

Al een beetje opgenaaid door de eerdere problemen gaat het voor de vierde keer mis. Ik begin het nu ook wel zat te worden en kap ermee. De docente wil er niets van weten en wil niet dat ik opgeef, maar veel gaat het nu toch niet meer worden. Ik heb mezelf teveel opgefokt en m'n hoofd zit vol.

Een dans kiezen... moet het een Primary zijn?

De meesten mogen al wisselen van schoenen, ik moet nog in ieder geval 1 dans voltooien wil ik m'n harde schoenen aan mogen trekken. 'Just pick one...' Zegt de docente.

Tja, uh, das klote... de Reel heb ik grandioos verpest, de Slip Jig was ook een ramp en de Single Jig, die ik uiterst belabberd ken behalve de eerste paar passen, gaat 'm helemaal niet worden en helaas, het móet een Primary dans zijn, geen beginner.

Zuchtend besluit ik dan toch maar voor de Single Jig te gaan, maar zoals ik verwacht, gaat ook die verkeerd. Ik krijg de passen uiterst sloom en hoop dat ik ze onthou, maar ik vrees het ergste.

Ik baal. Ik baal enorm. M'n ouders waren een week op vakantie, wat mij de kans gaf de meubels geregeld aan de kant te schuiven. 5 dagen achter elkaar heb ik elke avond 30 minuten geoefend, wat vlekkeloos ging voor zover ik de passen onthouden had. Nu, bij dansles, bak ik er werkelijk geen moer van.

Nog erger was het oefenen op m'n harde schoenen op m'n werk. Allebei m'n benen kwamen prachtig los en ik hoopte vurig dat ik daardoor beter zou zijn bij dansles, maar ook dat blijkt ijdele hoop.

Blij dat ik terug kan blikken in tijden dat het minder gaat

Ik schreef het al vaker, maar in dit soort gevallen ben ik blij dat ik dit 'logboek' heb. Voor mijn gevoel zit ik hartstikke vast op de Primary Reel, Primary Single Jig en Primary Treble Jig. Maar, dat gevoel heb ik al vaker gehad. Het was meerdere keren fijn om terug te lezen dat het me soms ook een half jaar had gekost om een andere dans onder de knie te krijgen en dat zal nu niet anders zijn.

Wat wél (met veel moeite) lukt, is de Primary Treble Jig. Ik zet m'n gewicht nog op het verkeerde been waardoor de hele dans veel moeite kost, maar die dans gaat deze dag het beste van alles wat ik zou moeten kunnen. Nog irritanter is het dat ik vrijwel probleemloos meedans met een klasgenote die, in haar eentje, de hornpipe op wil halen.

Het kost even moeite om in plaats van trebles het afwijkende 1-2-3 ritme te vinden, maar eenmaal gevonden dans ik mee tot zover ik het nog weet. Dat ik te laat start zie ik deze keer door de vingers, daarnaast is dat sowieso iets waar ik moeite mee heb bij hornpipes.