De zaal is nu in ieder geval open. Ik heb de week voor mijn gevoel goed doorgebracht. 25 maart dacht ik nog dat ik weer eens moest gaan oefenen en rekken, in werkelijkheid deed ik er erg weinig mee.

Dat is ook een praktisch probleem: In de huiskamer is niet al teveel ruimte en ik kan vaker niet dan wel de meubels aan de kant schuiven. De ruimte in m'n kamer is niet toereikend.
Maandag 4 april heb ik mazzel: allebei m'n ouders moeten even weg en het uur dat ze weg zijn benut ik dan ook meteen om alle meubels sinds maanden weer eens aan de kant te schuiven en te oefenen.

Het hele rijtje dansen oefenen

Ik ga er ook meteen flink tegenaan en na opwarming sta ik bijna 3 kwartier zonder noemenswaardige pauzes alles te oefenen wat ik nog weet. Die lijst is met Beginners Reel, Light Jig, Slip Jig, Single Jig, Treble Jig, St. Patrick's day, het begin van de Primary Reel, Slip Jig, Single Jig en voor zover ik er nog wat van weet, Primary Treble Jig, inmiddels behoorlijk lang.

Diezelfde week oefen ik ook weer eens sinds maanden in de werkplaats op m'n werk. Omdat de kunststof vloer nu eens vrij is, besluit ik daar weer eens op te oefenen. En dat... gaat rampzalig slecht. Of het nu slechte oefening is of dat ik echt gewend geraakt ben aan het beton van het andere deel van de vloer, ik weet het niet, maar ik heb de grootste moeite met opspringen. Het lijkt net alsof ik een veertje weg moet duwen waardoor ik totaal niet los kom.

Ik maak mezelf geen illusies en verwacht ook niet dat na zo'n lange tijd weer een keer oefenen meteen z'n vruchten afwerpt. Het helpt me wel van m'n schuldgevoel af dat ik elke keer naar mijn eigen mening niet goed genoeg m'n best deed terwijl ik daar toch zelf wat voor zal moeten doen.

Toch gaat het bij dansles best goed: Het beginnerswerk gaat best goed maar zeker het Primary-werk, waar ik nog veel bij nadenk, gaat boven mijn verwachting. Helaas blijk ik de Slip Jig en Single Jig een beetje door elkaar gehaald te hebben, maar dat gebeurde me bij de beginner-variant ook al, dus dat is geen wonder.

De docente is zelfs verrast als ik met enkele Primary dansen ook meedoe: 'you're learning everything!'. Inderdaad. Ik sta er zelf ook een beetje van te kijken, want ik beperkte mezelf nog wel eens, om niet in de knoop te raken in m'n hoofd.

De Primary Treble Jig verkeeerd onthouden

De Treble Jig blijk ik écht verkeerd onthouden te hebben. Met wat extra huiswerk voor de Hornpipe, Reel, Single Jig en Slip Jig laat ik die ook maar schieten. Er komt al zoveel nieuws binnen!

Waa! Een groepsdans...

Aan het eind van de les zijn we wederom 'proefkonijn' voor een van de studenten die op weg is naar haar docentenexamen en zo nu en dan een groepsdans doceert om te kijken of dat volgens het boekje verloopt.

Het is de bedoeling dat we een 8-hand-reel en een 8-hand-jig dansen, maar de docente vraagt al snel of ze de Jig wil laten schieten. Menigeen heeft al behoorlijk wat voor z'n kiezen gekregen die avond en ze is bang dat dat een beetje teveel van het goede wordt.

De 8-hand reel wordt eerst 'gelopen'. Op die manier krijg je een beter idee van het patroon dat we moeten dansen.
Ik blijk aan de verkeerde kant van het koppel te staan (heren staan links, vrouwen rechts) en moet dus even omdraaien.
Als we het patroon gelopen hebben en aan de echte passen beginnen, slaat de schrik me enigszins om het hart: ik moet in hop-2-3-4-5-6-7, jump-hop-back, jump-hop-back naar m'n partner aan de andere kant dansen. En dat jump-hop-back is nou net de beweging waar ik solo nog flinke moeite mee heb.

Nou ja, het maakt niet uit. Zo'n groepsdans is toch al heel anders dan het solowerk. De Reel gaat opzich wel aardig, al eindig ik vaak aan de verkeerde kant. Ergens draai ik ofwel de verkeerde kant op of ligt mijn definitie van een 'full turn', zoals de docente zegt, net even anders.

Als man ben je een man, maar als vrouw sta je op de plaats van een man...

Ik ben overigens niet de enige die wel eens aan de verkeerde kant uit komt en dan heb ik nog het voordeel dat ik ook daadwerkelijk man ben. Als de docente in spé zo nu en dan herhaalt dat heren aan de linkerkant staan en vrouwen rechts, zie ik een dansgenote tegenover mij even omhoogkijken en met een duidelijke 'o ja' uitdrukking op haar gezicht de juiste plek opzoeken.

Ik kan me voorstellen dat het bijzonder verwarrend is om als vrouw de plaats van een man in te nemen maar wel als man aangesproken te worden als het op de positie aankomt.

Verder gaat de Reel best goed: we hebben 'm er snel inzitten en tot m'n verbazing gaan we al snel over naar de Jig, terwijl ik dacht dat we daar nog even mee zouden wachten (ik ben overigens niet de enige die dat denkt)

Vlak voordat we daarmee willen beginnen steekt de docente haar hoofd tussen een koppel door en vraagt hoe het gaat, waardoor we allemaal half dubbel liggen.
De Jig gaat opzich ook wel redelijk. Ik ben allang blij dat er weinig skip-hops bij komen kijken, een beweging die ik ook niet echt doorgrond (en ook nooit echt als oefening gekregen heb)

Nadat we beide dansen op muziek hebben gedanst en dat eigenlijk best goed gegaan is, zijn we klaar. 'Unless Catherine want's to see it, you're done.'

Ik denk dat iedereen verwacht dat onze docente dat wel gehoord heeft, of anders in het begin wel had gezegd dat ze het na oefening met muziek wou zien, dus iedereen kleedt zich om om naar huis te gaan.
Zodra de eerste zover is dat ze het pand verlaat en de docente haar ziet vertrekken, loopt ze daar op af.
'What are you doing... no no no, you can't leave, you still have a Reel to do.'

We barsten met z'n achten in lachen uit als we doorkrijgen dat de docente ons inderdaad nog wou zien dansen.