Gaap! Wat ben ik moe! Ik sta op m'n werk zelfs te twijfelen of ik nog wel naar dansles ga, als ik meerdere keren moet gapen en echt moeite moet doen om wakker te blijven. Zelfs een ommetje in de middag helpt niet om wat energie te krijgen.
Ik hak de knoop uiteindelijk door en ga toch. In de bus heb ik weliswaar de grootste moeite om m'n ogen open te houden maar ik weet ook dat ik na het dansen barst van de energie, dus dat houd ik maar voor ogen.
Ook de wandeling vanaf de bushalte naar de oefenruimte, een dikke 20 minuten lopen, normaal iets waar ik fris en helder van wordt, zet deze keer geen zoden aan de dijk. Sterker nog, ik voel me nog vermoeider als ik aankom.

Dat is dan ook het eerste wat ik zeg als ik binnenkom, met het verzoek erbij het rustig aan te doen deze avond. Dan blijk ik niet de enige te zijn. Beide docenten zijn ook min of meer op en ik krijg de vraag voorgelegd om deze keer te laten schieten.
Nee, daar heb ik geen zin in, anders heb ik voor niets betaald om naar Haarlem te gaan met de bus.

Omdat we het wat rustiger aan doen en omdat ik in m'n eentje ben raken we op een gegeven moment in een melige bui en vliegen de grappen over en weer. Dat gebeurt overigens ook wel eens als het wat drukker is. Dat houdt het luchtig en toch prestatie-gericht.

Lord of the Dance DVD 2011

Zodoende komen we ook op de DVD van Lord of the Dance van 2011, de eerste shows waar Michael Flatley sinds zijn vertrek in 2006, weer in voor komt. Ik kocht de DVD vooral omdat ik deze bij de Blokker in de aanbieding zag. Natuurlijk is de muziek en dans ook mooi om te zien, maar wat dat betreft vind ik Riverdance mooier en leuker.
Maar ik kan kort zijn: Gaat het je om het dansen, koop deze DVD dan maar niet! Lord of the Dance 2011 is, in de categorie 'sex sells' een enorm opgeklopte show geworden waarbij het begrip 'Ierse dans' slechts bijzaak lijkt te zijn.

De kostuums, in eerdere versies nog redelijk traditioneel, hier en daar mysterieus en zwierig, zijn in deze versie wel erg bloot geworden. Bij veel dansen heb ik zelfs vaak het idee: 'tja... had dan alleen ondergoed aangetrokken.'
Naast de kleding is ook het decor rigoreus omgegooid en mag je, zoals bij zoveel shows tegenwoordig, meegenieten van hinderlijke animaties op gigantische LED-schermen op de achtergrond.

De belichting is rampzalig. Meerdere malen krijg ik tijdens het bekijken ervan het idee dat men eigenlijk geen flauw benul had wat men nou eigenlijk uit wou lichten, wat een heel onrustig beeld oplevert.

De DVD samengevat

Om de DVD samen te vatten: ik heb constant het gevoel naar een goedkope Amerikaanse soap-serie te kijken (omdat Amerikaanse humor nogal de neiging heeft erg plat te zijn) met even zo goedkope actrices die hun kunstjes vertonen tegen een decor met Eurovisie Song Festival-achtige animaties.

En het grappigste is dat m'n leraar en lerares er exact zo over denken: nadat we alledrie ons gal gespuwd hebben over de betreffende DVD gaan we weer terug naar het dansen.

Omdat het de een na laatste les voor de zomerstop is krijg ik het 'puntje op de I' van de Beginners reel.
Het is in het begin vaak te moeilijk om de heel-step uit te voeren met een draai van de voet. Die leer je daarom eerst zonder die draai, maar hij hoort wel echt bij de reel, dus krijg ik dat als oefening voor de zomer mee. Zonder dat ik het doorheb leer ik daarmee een essentieel onderdeel van het dansen op harde schoenen, waar een dergelijke beweging heel vaak voorkomt en ook wel in een schijnbaar eindeloze opeenvolging van dezelfde pas.