Houding van de schouders

Het komt wederom op m'n houding aan: vooral die van m'n schouders valt weer in negatieve zin op. Als ik wederom een sidestep moet doen (deze keer van de beginners reel) valt ook op dat de voet die loskomt van de grond niet netjes gestrekt blijft maar even omhoog wipt: niet de bedoeling!

Er wordt een korte pauze ingelast om te kijken waar het probleem precies zit.
Daaruit blijkt dat ik opzich al aardig hoog op m'n tenen kan staan, maar daarbij eigenlijk teveel op al m'n tenen sta. Ik moet veel meer het gewicht op m'n grote teen zetten... Dat houdt in dat ik m'n hielen bij elkaar moet houden en vervolgens zo hoog mogelijk op m'n tenen moet gaan staan. Dat is uitermate inspannend en ook stukken moeilijker dan wat ik eerst deed.

In de juiste houding geduwd worden

Mijn rechterbeen is zo goed mogelijk uitgedraaid en ik sta met al m'n gewicht op m'n linkerbeen, dat achter staat. Met mijn schouders naar achteren en armen strak langs m'n zij wordt mijn bovenlichaam door de docent langzaam naar achteren geduwd. Tot ik al snel een brandend gevoel in m'n buik waarneem en m'n buikspieren protesteren. Als ik uiteindelijk de uitgangspositie bereik is duidelijk waar het probleem zit. Mijn buikspieren zijn gewoon niet opgewassen tegen de houding die ik aan dien te nemen. De boodschap is dus simpel: buikspieroefeningen!

De sidestep dien ik, om m'n voeten gestrekt te houden, nu eens uiterst langzaam te dansen. Iets wat, net als vele bewegingen in het Ierse dansen (en vast ook andere dansen) vaak meer inspanning kost dan het op een normale snelheid dansen, waar je een deel van je balans uit haalt.

In plaats van de gebruikelijke 7 stappen (eigenlijk 6, de hop is 1 pas van de zeven) moet ik er nu zo veel mogelijk over de breedte van de zaal doen en daarbij, puur voor het gevoel, 'slepen' met m'n voet die gestrekt moet blijven. Daarnaast moet ik zeer nadrukkelijk sluiten met het betreffende been.
Ik ben dan ook compleet gesloopt als ik precies 8 bars naar rechts en 8 bars naar links 'geside-stepped' heb.