Het probleem

Een zwart plastic plaat met bedrading en metalen onderdelen, een V-mount accuplaat van IDXBij plannen die ik eind 2021 maakte, om meer met video te gaan doen en vooral eens met mensen te gaan werken, liep ik al snel vast op de voeding van extra's zoals een videolamp, extra monitor én een microfoon-ontvanger.

De camera die ik heb (een JVC GY-HM750) heeft een standaard accuplaat van IDX (P-V2) ter 'ontvangst' van V-mount accu's. Die kun je van uiteenlopende merken kopen en zijn onderling uitwisselbaar, alleen speciale functies werken niet altijd.

Die standaard accuplaat biedt 1 D-tap aansluiting voor het aansluiten van accesoires zoals een videolamp. D-Tap is daar de standaard aansluiting voor en die vind je op menig accuplaat (en accu), waar er eigenlijk altijd wel een op zit.

Meer D-taps? Prijs in het kwadraat

Wil je er meer, dan kom je in een raar gebied en lijkt de prijs van de accuplaat soms met elke extra aansluiting exponentieel te stijgen.

Ik had minstens twee extra aansluitingen nodig. Een voor een eventuele extra monitor, de microfoon-ontvanger en een videolamp, waarbij een van die zaken altijd nog via de aansluiting op de accu gevoed kon worden.
Ik bestelde wat D-tap stekkers om zelf een splitterkabel te maken.

Een verwijderbaar plaatje...

Voor het geklooi met m'n accu's had ik de batterijplaat al eens losgeschroefd, dus ik wist wat ik binnen kon verwachten.
Toen ik de batterijplaat wederom los had om te meten of ik wat met de SMbus aansluitingen van m'n accu's kon rommelen, viel me ineens op dat er een verwijderbaar afsluitplaatje aan de andere kant van de accuplaat zat.
Als ik dat verwijderde was er duidelijk ruimte voor een tweede D-tap aansluiting.

Goh, die Anton Bauer lijkt wel veel op...

Een zwart plastic afsluitplaatje en een zwarte contactbus in een accuplaatDaarnaast viel me op dat de D-tap aansluiting die al aanwezig is, sprekend lijkt op het vrouwtje van de zelfbouw-stekker van Anton Bauer (8168-8109).
Ik rukte het zakje open en pakte het blokje waar de twee contactbussen in moeten en schoof het, met de contactbussen er in, op z'n plek. Het paste perfect!

Een ondiep gat geboord in een zwart plastic blokje om het te laten vergrendelenHet enige wat je er niet 'bij' krijgt is het kleine sleufje om het klemnokje het contactblokje vast te laten grijpen. Maar daar was met een 3 millimeter boor zo wat aan gedaan, waarna het contactblokje netjes op z'n plek klikte.


Klaar!

Een zwart plastic plaat met bedrading en metalen onderdelen en twee voedingsaansluitingen, een V-mount accuplaat van IDXMet het bijsolderen van de nodige bedrading was de tweede D-tap aansluiting ook verbonden (let wel op de polariteit!) en was ik voor pakweg 12 Euro een D-tap aansluiting rijker.

Ter vergelijk: een originele IDX plaat met twee D-tap aansluitingen (waarvan 1 met gereguleerde 12 Volt uitgang) kost 178 US Dollar...