Weerpagina - Interesse voor het weer: hoe is dat zo gekomen?
Extreem weer heeft me altijd al geboeid. Als kind zat ik voor het raam te kijken naar bliksem of probeerde ik met microfoons en cassetterecorder onweer op te nemen (een videocamera had ik niet). Van een zware storm begin jaren negentig (dat zou 25 januari 1990 geweest kunnen zijn) heb ik ook nog wat herinneringen.
Pittige onweersbui op de snelweg
Op m'n twaalfde ontstond grotere interesse toen we op de snelweg ter hoogte van Schiphol langzaam een zware onweersbui inhaalden. Gefascineerd heb ik de scherpe scheiding in de lucht in de gaten zitten houden en het was heel raar om volkomen vanuit het niets in hevige regenval, hagel en onweer terecht te komen.
Zwaar onweer in Duitsland
Ik ben toen meer gaan lezen over 'het weer' in z'n algemeen. In 2000 kampeerden we een eerste keer in het kleine Duitse dorpje Schauren. De zeer zware onweersbui die we een van de nachten daar over ons heen kregen wekte meer interesse en ontzag voor onweer. Zulke enorme knallen was ik absoluut niet gewend (mijn ouders ook niet trouwens). De camping-eigenaresse keek nergens van op.
Op een van die vakanties heb ik met de digitale fotocamera van m'n ouders m'n eerste bliksemfilmpje gemaakt. Met diezelfde fotocamera nam ik ook m'n eerste weerfoto's, tot ik in 2006 mijn eigen camera kocht.
Als ik de kans heb loop ik bij het eerste gerommel enthousiast heen en weer tussen verschillende kamers (voor verschillend uitzicht) met de foto of filmcamera in m'n hand. Hoewel ik bliksemfoto's erg mooi vind, vind ik film over het algemeen leuker. Een flinke blikseminslag is samen met geluid immers heel wat indrukwekkender dan alleen een stilstaand beeld.
Bliksem fotograferen, hoe doe je dat?
Geregeld krijg ik naar aanleiding van weerfoto's of filmpjes maar (vooral) bliksemfoto's de vraag hoe je dat doet, bliksem fotograferen of filmen. Omdat er het nodige verschil zit tussen fotograferen en filmen, heb ik daar aparte pagina's voor aangemaakt.
Algemeen: veiligheid
Wat zowel voor foto's en film opgaat is veiligheid: bliksem is gevaarlijk en onvoorspelbaar. In het open veld kun je prachtige foto's maken, maar je bent ook een schietschijf. Je zult de eerste niet zijn die door een bliksem-ontlading, ver van de bui af, getroffen wordt. Schuilen onder bomen is uiteraard helemaal uit den boze. Vanuit huis is het al veiliger, maar je zal ook de eerste niet zijn die bij een nabije ontlading een schok krijgt van bijvoorbeeld een raamkozijn.
Vanuit een auto is het zonder meer het veiligst. Met de kooi van Faraday om je heen kan je vrijwel niets gebeuren.