Woord vooraf

Ik ben van mening dat micro-USB niets te zoeken heeft op professionele AV-apparatuur en acht de kans dat ik die aansluiting zal gebruiken ook erg klein (zeker voor de zender). Toch vond ik dat ik dit op moet lossen.
Ik waarschuw vast: NIET aan beginnen als je geen soldeerbout met gullwing punt en onderwarmer of heteluchtstation bezit!
Weet je niet wat dat zijn? Juist. Dan moet je hier niet aan beginnen.

Het probleem

Een zwarte behuizing met micro-USB connector die scheef voor de uitsparing in de behuizing zitToen ik deze set begin 2022 als tweedehands kocht, viel me direct op dat de micro-USB aansluiting op de zender scheef zat.
Zo scheef zelfs dat een kabel er niet eens ingestoken kon worden.

Ik dacht eerst aan een montagefout van de print, maar bij het openen bleek dat de aansluiting zelf buitengewoon slecht gesoldeerd was. Soldeer-klodders leken de indruk te wekken dat iemand hier al eens aan gerommeld had...

Het slechte soldeerwerk bleek niet het enige probleem. Een kabel paste er niet in omdat er ook tin IN de connector bleek te zitten.

Open ermee!

Een zwarte behuizing met twee AA-batterijen, een Rodelink Filmmaker zenderGelukkig is het openen niet moeilijk. Schuif allereerst het batterij-compartiment open en verwijder de batterijen.

Pulk daarna met een klein plat schroevendraaiertje de twee rubberen stopjes uit het deel waar de batterijen in gaan. Let op, deze stopjes zijn niet identiek en moeten op de juiste plaats weer terug.

Schroef daarna de twee Torx schroefjes los. Dat kan gelukkig met een gewone bithouder, de schroefjes zitten ondiep.
De boven- en onderkant zouden nu los moeten komen. In mijn zender (en ontvanger overigens) zat een hele berg lijmpistool-lijm rondom de randen van een van de plastic delen: het waarom ontgaat me, want ook zonder de lijm zit alles prima vast.

Let op dat je hierna het rode 'link' knopje en knopje van de dB-verzwakking niet kwijtraakt! Bij mij bleven ze klemvast op de schakelaar zitten, maar het zou zonde zijn als je ze wél verliest.

Een zwarte behuizing met goudkleurige connector met zwarte, gladde moer met twee gaatjesDaarna zul je met een zeer fijn punt-tangetje de moer van de jack-bus los moeten draaien. Dat is geen gewone moer, maar een gladde ring met slechts 2 gaatjes in de bovenkant.

Daar bestaat vast speciaal gereedschap voor, maar een punt-tang, mits fijn genoeg, werkt ook. Alleen mijn moeder had een tang die fijn genoeg was om de punten in de gaatjes te steken en zelfs daarmee schoot ik een paar keer uit, wat tot enige visuele schade op de ringmoer van de connector leidde.

Een goudkleurige flexibele print die in een connector op een blauwe electronicaprint steektMaak nu de flexprint los die het kleine printje met dB-schakelaar, aan/uit knopje en LED-display met de rest verbindt.

Schuif daarvoor het hendeltje van de connector richting de jack-bus.

Een slecht gesoldeerde micro-USB connectorEn geopend wat ik al eerder zag: een buitengewoon slecht gesoldeerde connector en het tin in de onderste hoeken van de connector.

Duidelijke hars-vlekken wekten de indruk dat iemand hier al eens een poging had gewaagd.

Heeft dit de kwaliteitscontrole bij Røde doorstaan? Ik kan het me niet voorstellen...


Verwijderen, schoonmaken en hersolderen

Een elektronicaprint in een houder met een heteluchtpistool op de plek gericht van de micro-USB connectorEerst maar de connector verwijderen om te kijken of ik het tin er uit kan krijgen. Als dat laatste niet lukt is vervangen de enige optie en moet ik hopen dat dit geen afwijkende variant betreft.

Het verwijderen was zonder meer moeilijk: de print is enorm zwaar uitgevoerd en alleen met hetelucht op 360 graden bij een flinke luchtstroom, kreeg ik 'm er af.

Bij het reinigen van de tin-eilandjes en de vier gaten waar de connector in gesoldeerd zit ter mechanische bevestiging heb ik het hetelucht station op 180 graden van onderaf laten warmen, om vervolgens de bovenkant met m'n 80 watt Weller met een brede punt en desoldeerlitze te lijf te gaan.

Met alleen een soldeerbout kun je dit vergeten.

een micro-USB connector na reinigen en ontdaan van tinHet reinigen van de connector deed ik door het onderdeel simpelweg vol te spuiten met flux. Daarna stak ik dun desoldeerlitze in de connector en hield de soldeerbout tegen de buitenkant.

Ook de 5 aansluitingen aan de achterzijde werden met flux en litze ontdaan van tinresten.

Na dit enkele keren herhaald te hebben, werd de connector in een badje alcohol gelegd, waarna ik met een borstel flink ging schrobben. Zoals op de tussentijdse foto te zien, zaten er nog wat fluxresten, dus werd het alcoholbad herhaald.

Een micro-USB connector opnieuw gesoldeerdHet lastigste kwam nog: het hersolderen. Niet omdat ik daar wederom moest onder-warmen, maar omdat ik absoluut niet zeker wist of ik het tin uit de connector zou kunnen houden.

Vooral veel flux en spaarzaam tin toevoegen en de mechanische bevestigingen met de gull-wing punt bewerken, voorkwamen dat de connector zelf weer vol kwam te zitten.

Met de gullwing punt en flux werden de aansluitingen aan de achterkant gesoldeerd. Met flink veel alcohol, een stevige borstel en een doek werd de flux verwijderd. Daarbij probeerde ik ook de connector nog eens extra te reinigen, maar op de foto zijn nog wat resten zichtbaar.

Maar, geen slecht resultaat. De USB-connector zit nu in ieder geval goed gemonteerd, al is de 'rechterflap' van de connector niet helemaal lekker verbonden.
Omdat de kans dat ik dit ooit ga gebruiken per micro-USB erg klein is, vind ik dat in dit geval geen probleem.

Een micro-USB kabel in een micro-USB connector gestokenVoor het monteren stak ik er wel even een kabel in om te kijken of deze zou passen. En gelukkig, dat deed 'ie.

Een klein zwart kastje met groene LED-8, power-LED en goudkleurige connector, een Rodelink Filmmaker TX unitVoor het dichtschroeven testte ik of het apparaat wel zou werken op micro-USB spanning. Een adapter gezocht en... jawel, alles gaat aan.

Deze test werd herhaald met 2 AA batterijen, maar ook dat ging goed.

Daarna werd het apparaat weer dichtgeschroefd.
Let op: van de mijne moest ik de schroeven behoorlijk stevig aandraaien om een irritant gerammel bij beweging te voorkomen.

Misschien dat dat de reden van de lijm was, maar omdat nog steviger aandraaien van de schroeven het gerammel deed verdwijnen kan ik dat niet met zekerheid zeggen.

Twee kleine zwarte kastjes met draden en een grotere zwarte kast, een Rodelink Filmmaker TX en RX unit en Tascam DR-100 V2Als allerlaatste wordt het systeem volledig getest. Een microfoon wordt op de zender aangesloten en de ontvanger op een opname-apparaat met geschikte ingang. Een opname wordt gestart en later terug geluisterd. Alles blijkt prima te werken.

Op de foto zie je de set werken op AA batterijen, omdat de micro-USB kabel de zender steeds uit beeld trok. Uiteraard test je dat ook.

Reparatie geslaagd!