De laatste dagen van september en het begin van oktober brachten spectaculair onweer door zeer onstabiele lucht.
Een mooie kans dus om te proberen met m'n eigen camera bliksemfoto's te maken!

Al een aantal dagen werd er op de weerberichten gesproken van zware onweersbuien. Helaas hadden we tot nu toe de pech dat geen enkele bui in de buurt kwam. De meeste buien waren voor de kust blijven hangen en brachten alleen weerlicht.

Op een avond zat ik wat TV te kijken en al kijkende meende ik na een half uurtje steeds vanuit m'n rechter ooghoek door het raam van de tuindeur flitsen waar te nemen.
M'n broer geloofde niet in een onweersbui, maar toen ik m'n kamer in kwam - meteen fel verlicht door een bliksemflits - en een bliksemradar nakeek, zag ik bijna heel Noord-Holland onder de puntjes zitten (elke ontlading wordt als puntje getoond op een kaart)
Uiteraard ben ik toen naar beneden gegaan om m'n broer het goede nieuws te vertellen en opnieuw verlichte een flits de hemel.

vreemd verschijnsel Boven op zolder aangekomen bleek dat het flink aan het onweren was en inmiddels werden na zware dreunen al heldere donders waargenomen.
Voor zover wij zicht hadden vanuit de dakkapel was de hemel 1 groot vuurwerk, soms ging een flits ons hele zichtveld rond.

Uiteraard werd toen snel een statief gezocht en de camera op de juiste waarden ingesteld.

De eerste flits die een resultaat gegeven kon hebben bleek toch niet veel bijzonders... hoewel:

Wat dit nu precies is weet ik niet, de scherpstelling stond op 'oneindig' en een sluitertijd van 5 seconden.
Het huis is scherp, wat aangeeft dat de camera niet bewogen is, maar het bliksem'flitsje' op de voorgrond is onscherp.
Bij het bekijken is dus alleen dit rare beeld te zien. Of het nou een reflectie is (lijkt mij niet, omdat er verder geen bliksemflits te zien is) of voorontlading... ik kan er niet uit komen...

Dubbele inslag boven Purmerend Ik maakte nog 2 foto's, maar toen vond de bui het niet nodig een flits te produceren, dus ik drukte af voor de 4de foto die avond en... KABOEM!

Dubbel raak!

Kort hierna beantwoorde een krakende donder een fantastische foto, maar daarmee was meteen ook al het foto-voer van deze bui op.