Er is onweer voorspeld, maar vooral voor het midden van het land. Ik verwacht voor Purmerend dan ook geen spectaculair weer.
Dat verandert als rond half 9 op de radar boven Utrecht een bui ontstaat en kort daarna ook op de grens met Noord- en Zuid-Holland.
Die buien trekken richting het noord-oosten en leveren hooguit wat weerlicht in mijn omgeving op.

Rond kwart over 9 gaat het ineens hard. De buien klonteren samen of er ontstaat een nieuwe bui met een iets noordelijker trekrichting.
Als ik vanuit de keuken naar buiten kijk, is er duidelijk weerlicht zichtbaar. Ik twijfel even, maar spring dan toch om half 10 op de fiets, met een statief en fotocamera bij me. Eenmaal op de Purmerdijk is het niet te missen: Oostzuidoost licht de hemel met grote regelmaat op en het zicht is fantastisch.

Een bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in PurmerendNet voorbij het viaduct van de provinciale weg N244, uitkijkend over de toekomstige Baanstee-Noord, stap ik af en neem ik de eerste foto, maar ga al snel de Kwadijkerweg voorbij om minder last te hebben van de verlichting van de N244.

Waarschuwing!

Ik heb onder aan een dijk in volledig open veld foto's staan maken. Dit raadt ik, op z'n zachtst gezegd, af. Je zal de eerste niet zijn die door een ontlading, ver van de bui af, getroffen wordt.

Een prachtig oranje bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in Purmerend Eenmaal verderop is het zicht ook wat beter en wordt ik getrakteerd op een prima lichtshow. Vooral de prachtige oranje kleuren vallen op.
De verlichting op de voorgrond is van de Kwadijkerweg.

Een dubbele oranje bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in Purmerend

Een prachtig oranje bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in Purmerend Sommige ontladingen zijn, zelfs op deze afstand, oogverblindend fel. Ondanks ver inzoomen lukt het toch om behoorlijke foto's te maken.
Links zie je de toren van de Grote Kerk in Edam.

Een prachtig oranje bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in PurmerendMeerdere interessante ontladingen volgden.

Een prachtig oranje bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in Purmerend

Een prachtig oranje bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in Purmerend

Het was echt enorme mazzel dat er op deze afstand geen regengordijn of wolken het goede zicht op de bui ontnamen.
Ook deze ontlading was weer prachtig oranje.
Vooral het verschil in kleur tussen sommige luchtlagen was goed te zien bij deze bui.

Een prachtig oranje bliksemontlading net boven Flevoland, gezien vanaf de Purmerdijk in PurmerendNa nog een paar foto's was dit echt schrikken. Ineens flitste het zo'n beetje boven mij. Tijd om in te pakken en weg te wezen!