Hygrometer op bijna 90 % In een periode van warm, maar vooral extreem vochtig weer ontstond in de avond deze onweersbui. Een vluchtige blik op de hygrometer in de huiskamer leverde de foto op van de bewuste meter, die nog net niet uit elkaar springt

Toen ik de foto maakte was het omstreeks kwart over 10 in de ochtend en was de relatieve vochtigheid al dicht de 90 procent genaderd. Naarmate de dag vorderde zou de naald verder richting de 100 % kruipen.

Stijgende wolkentorens in het zuiden Tegen half 6 's middags begon de lucht te betrekken. Duidelijke wolkentorens tekenden zich af in het zuiden en meer westelijk werd de zon inmiddels wat verduisterd door hoge bewolking.

Deze hoge bewolking kan ik inmiddels goed onderscheiden van andere bewolking en geeft vaak een duidelijke indicatie dat het in de atmosfeer goed raak is.

Hoge bewolking

Rolkwolk-achtige formatie Helaas kwam het avondeten tussen het schouwspel door, maar tegen 7 uur was er geen twijfel meer mogelijk dat er zich iets zwaars aan het vormen was. De vraag die over bleef was of wij er mee te maken zouden krijgen en zo ja, hoe zwaar het zou worden.

Helaas bleek dit niet door te zetten. Toen het wat rustiger werd, begon de lucht in de avond opnieuw te betrekken. Enkele keren buiten kijken leverde op dat er in het zuiden opnieuw zwaar weer in de maak was. Kolkende wolkenmassa's kwamen snel naderbij, maar zetten wederom niet door.

Achterkant van rolwolk Volkomen onverwacht kwam er rond 10 uur 's avonds uit het zuiden ineens een duidelijke rolwolk opzetten. Het ging zo snel dat er geen tijd was om een foto te maken, de rechterfoto toont de 'achterkant' van de rolwolk.

Bliksemflits Toen begon het vuurwerk en barste een hevig onweer los, waar helaas slecht foto's van te maken waren.