Een dag die vooral erg benauwd begon, vooral te wijten aan een hoge luchtvochtigheid, die met 70 procent al aan de hoge kant was. Om 10 uur 's ochtends fietste ik terug naar huis, in een klamme lucht.

shelfcloud in aantocht Ik had toen al een vermoeden dat er iets zwaars zou gaan komen, vooral omdat ik daarvoor van een kennis een melding had gekregen dat het op Texel nachtdonker was en het behoorlijk onweerde.

Hier was de lucht vredig blauw, met een temperatuur van ongeveer 26 graden, die samen met de vochtige lucht aanvoelde als verzengende hitte.

Zo tegen half 4 zei m'n broer dat hij er niet meer in geloofde. Dat onweer zou ons toch niet meer bereiken. Precies op dat moment keek ik het uit het raam en zag vanaf de 1ste verdieping een scherpe scheiding in de lucht.

Direct boven mij een rustige witte lucht en bijna tegen de horizon aan een scherpe scheidingslijn met eronder een gitzwarte lucht (iets wat op de foto's helaas minder goed naar voren komt)

shelfcloud in aantocht Ik rende naar m'n broer op zolder om te melden dat er wel degelijk iets aankwam en snel werden de eerste plaatjes geschoten. Om kwart voor 4 heb ik nog een blik op de temperatuurmeter geworpen: het was 26 graden.

Heel langzaam kwam de bui naderbij. Op de foto's is de rolwolk-achtige structuur eerder te herkennen dan met het blote oog te zien was.

Op een gegeven moment werd de tekening tussen de wolken heel scherp en was er zelfs sprake van een witte lijn wolken, daaronder een grijze lijn, daaronder een soort oranje-achtige lijn, daarna weer grijs en erachter hing een geelgrijze lucht.

Toen de rolwolk boven ons hing was goed de aanvoerzijde van de warme lucht te zien. Een prachtige soort stijgwolk, die meer aan een golf deed denken en ook een bewegingsillusie gaf, was zichtbaar.

shelfcloud in aantocht Boven ons begon de lucht op een gegeven moment te kolken, waarbij rotatie leek te ontstaan. Van alle kanten werd ineens lucht aangezogen die zich bundelde in een soort draaikolk, maar niet doorzette.

Tegen 4 uur begon het te regenen maar vooral flink te waaien en werden de laatste foto's gemaakt. Onweren deed het amper en rond tien voor half 5 was het ergste van de eerste bui voorbij. Ik keek nog eens naar de temperatuur. Ik was verbaasd over het verschil: in 25 minuten tijd was de temparatuur 10 graden gedaald!

Kort na passage van deze bui diende zich een tweede bui aan. Die ging, dat zag ik later pas op een filmpje, met een kleine shelfcloud gepaard. Waarschijnlijk maakte die na de rolwolk van daarvoor, weinig indruk.

Pas met de tweede bui kwam een stevig onweer met flinke donders op gang. Na een onweer van bijna 2 uur werd het weer stil en ging zelfs de zon nog even schijnen.

shelfcloud in aantocht Overal in Nederland kwamen deze dag buien voor die zich met het nodige uiterlijk vertoon aankondigden. In Purmerend viel het mee, maar er waren plaatsen waar lokaal wateroverlast ontstond.

Hier werd de stijgwolk mooi zichtbaar: shelfcloud in aantocht

shelfcloud in aantocht