Ik fiets sinds 2013 naar mijn werk. Dat is lekker goedkoop en dwars door het Twiske zie je ook nog eens wat van de natuur.

Maar daardoor fiets ik wel 10 kilometer door open veld. Ik hanteer dan ook de regel dat ik bij verwachting van onweer goed naar de lucht kijk voor ik een route kies en ik, als het al rommelt eventueel een andere route kies, of afzie van fietsen en de trein neem.

1 Juni 2016 werd er vooral onweer voorspeld in het zuiden. Toch besloot ik om te rijden via de Zuiderweg in Wormer. Die is omgeven door bomen en ligt aan het einde van de middag bijna geheel in de schaduw, wel zo prettig met de hitte.

Als ik de Zaanse Golfclub voorbij ben en gewoon eens naar rechts kijk vallen me deze zware buien op. In het zuiden gaat het los!
Wat fascinerend toch dat deze buien zo'n 100 kilometer verderop hangen en ik ze hier goed kan zien, maar wat jammer dat ik m'n fotocamera niet bij me heb. Om pakweg half 5 's middags neem ik maar een foto met m'n telefoon.

Zware onweersbuien gezien vanaf de Zuiderweg in Wormer


Ik fiets door naar huis en werp onderweg nog een paar keer een blik op het atmosferische geweld.
Op het fietspad aan de Munnikdijk besluit ik nog een foto te maken. Dat is slechts 10 minuten later, maar de buien zijn nu duidelijk volwassen aan het worden met ijskappen en uitwaaiende toppen.

Zware onweersbuien gezien vanaf de Munnikdijk kijkend richting Weidevenne

Een KNMI-radarbeeld van 17:25 op 1 juni 2016 met de zware onweersbuien boven Noord-Brabant Thuis bekijk ik de radarbeelden van het KNMI. Op die beelden is niet te missen waar stevig onweer overtrekt. Met deze informatie kan ik vervolgens via satellietbeelden vanaf mijn standpunt de afstand tot de buien berekenen.