Toen mijn grootvader in juni 2018 zijn navigatie wou gaan gebruiken en ons vroeg hem te helpen met het instellen ervan, waren we op een gegeven moment klaar de zuignap in de auto te bevestigen.

Na het omhalen van de hendel die de zuignap aantrekt controleerde ik of de boel goed vast zat door er even flink aan te trekken.
De zuignap bleef zitten, maar na kijken of de navigatie zelf er ook nog op pastte, moest dat kastje er ook weer af.
Ik kreeg dat maar niet voor elkaar. Tot bleek dat het een magnetisch systeem was waarbij de navigatie naar je toe gekanteld moest worden om 'm van de houder af te halen.

Dat lukte, maar wel onverwacht. De navigatie glipte uit m'n handen, stuiterde eerst op de bovenkant van het dashboard, daarna op de rand van de bestuurders-stoel om vervolgens met een zijkant op straat te vallen.

Daarna geen bruikbare navigatie meer. Hij startte nog wel op, het geluid deed het nog en er was backlight, maar dat was het.
U begrijpt waar dit heen gaat: dit moest vast te verhelpen zijn.

Op internet werd, na een vruchteloze poging, opgezocht hoe het ding geopend moest worden en na het verwijderen van 2 hele kleine Torx-schroefjes en flink wrikken met een opener voor horloge-kasten (waarbij de behuizing hier en daar wat schade opliep), werd het innerlijk zichtbaar.

De twee helften van de TomTom Go 500 naast elkaar, met de losse connector zichtbaarBij het voorzichtig optillen van de achterkant van de behuizing, was meteen zichtbaar dat er een connector los was.
Die connector zorgt voor de aansturing van het scherm. Met de connector weer vast en de twee helften even ter proef los boven op elkaar geplaatst bracht ook aan het licht dat de connector in kwestie op een slechte plek zit.

De TomTom Go 500 gerepareerd en weer informatie op het scherm tonendOp de achterkant van het scherm zit een stukje vilt om de boel bij elkaar te houden, maar het grootste deel van de connector wordt er niet door aangedrukt.

Bij een val op de rand, waarbij de helften vanwege de bouw-wijze het liefst even iets naar buiten buigen, zal de connector zijn drukviltje missen en ontkoppelen. Wat een belabberd ontwerp!

Na nogmaals pielen, omdat de behuizing niet opengeklapt kan worden met de connector vast, zat het stekkertje weer op z'n plek en werd er eerst even getest. Een prima opstartprocedure met geluid, backlight en scherminformatie was het resultaat.

Reparatie geslaagd!