Een deel van een E27 fitting met de 2 kleine schroefjes voor de bedrading Als je wel eens een E14 of E27 lampfitting hebt bedraad, weet je vast ook wel dat de kleine rottige sleufkop-schroefjes in deze dingen niet prettig werken.

De sleuf ervan is vaak onnauwkeurig, het schroefdraad is ook niet altijd even netjes waardoor de schroefjes stroef draaien én je wil natuurlijk het draad een beetje stevig vastschroeven.
Het fittingdeel waar de draden aan gemonteerd moeten houd je dan ook lekker vast in je hand en met de andere draai je zo stevig mogelijk de schroefjes aan.
Voor je het weet schiet je uit met die mooie fittingschroevendraaier en heb je een mooie snee in je hand of vingers (of allebei) zitten.

Ok, bij 1 of 2 fittingen loopt het vaak wel los, al is de kans op een lelijke uitschieter ook daar zeker aanwezig. Op m'n werk wordt het bij 15 of zelfs 20 stuks echt een ander verhaal. De kans op die aantallen een keer flink uit te schieten wordt dan een stuk groter en met een behandelde verwonding verder werken is eigenlijk altijd lastig. Tijd om daar wat op te vinden!

De oplossing: een 'anti-uitschiet-huls' op de schroevendraaier

Messing buis en de fittingschroevendraaier om het later op te monteren Toen er weer een stuk of 15 fittingen voor me klaar lagen, besloot ik eens wat te schetsen.
Met de schuifmaat mat ik de diameter van m'n fittingschroevendraaier op. Thuis bleek ik messingbuis te hebben met dezelfde binnendiameter.

Met een zaag had ik zo een stukje op lengte gemaakt dat net iets langer was dan de schroevendraaier. Op m'n werk werd 1 uiteinde iets opgeboord. Daarna sloeg ik met een centerpunt en een hamer datzelfde uiteinde nog iets wijder, omdat het buisje nog niet helemaal over de schroefkop viel.

Messing buis op fittingschroevendraaier geplaatst Met voorzichtig iets dichtknijpen van het andere uiteinde van het messing buis kon ik het buisje klemvast op m'n fittingschroevendraaier schuiven. Klaar was mijn anti-verwondings-schroevendraaier! Die kun je vast ook kopen, maar dit is zo goedkoop dat het echt de moeite niet loont naar mijn mening.

Zoals te zien, steekt het buisje hooguit een halve millimeter voorbij het blad van de schroevendraaier.

Kleine sleufkopschroefjes van een lampfitting indraaien met behulp van het messing buisje op de schroevendraaier Zo. Nu kan ik de schroefjes gemakkelijk indraaien zonder de kans om uit te schieten. Het blad ontmoet de sleuf prima. Het messing buisje valt over de kop van de schroefjes en zorgt ervoor dat de schroevendraaier geen kant op gaat.

Einde van dit artikel