Dit is meer een recensie dan iets puur informatiefs. Ik zal dat niet snel doen (omdat ik recensies van dit soort dingen vaak maar weinig toe vind voegen) maar in dit geval maak ik een uitzondering.

Externe DVD-drive voor minimalistische PC

Nadat ik mijn Dell Optiplex 990 computer volledig draaiende had, had ik er enkele maanden tijd geen omkijken naar. Tot ik wat software wou installeren die ik alleen nog op CD-rom had. Toen bleek dat een CD/DVD-drive toch wel handig was, een voorziening die standaard niet in de Slim Form Factor 990 zit en ik tot dan toe als onnodig beschouwde.

Samsung SE208 Externe DVD drive Op naar de winkel om een externe te kopen.
Het werd een Samsung SE-208 externe DVD-drive die ook kon branden.

Wat ik ook deed, vlekkeloos werkte het ding absoluut niet. De computer had grote moeite het ding te herkennen. Na het opstarten moest ik de drive geregeld 4 tot 5 keer ontkoppelen en weer insteken om er ook maar 1 keer iets bruikbaars mee te kunnen doen.

Films kijken ging met haperingen in beeld en geluid gepaard, naast klikkende en hevig zoemende geluiden uit de drive, vooropgesteld dat de drive de DVD überhaupt herkende.

Als er een schijfje in zat, mocht ik van geluk spreken als de knop om uit te werpen ook daadwerkelijk de lade ontgrendelde. Vaak moest ik meerdere keren drukken en hopen dat de lade geopend werd. Meerdere keren heb ik zelfs met een pinnetje de nood-ontgrendeling moeten indrukken omdat het schijfje echt niet meer losgelaten wou worden door de drive.

CD's rippen? Vergeet het maar...

De storing in het geluid na het rippen van een CD met de Samsung SE208 dvd drive Liedjes van een CD in de computer zetten ging met de meest rare geluiden uit de drive gepaard en leverde storingen in het geluid op. De foto toont een resultaat van Goldwave.

Stuurprogramma's zoeken via de website die op een papiertje, geleverd bij de drive, vermeld stond, hielp niet. Het stuurprogramma wat er was, was een erg algemeen programma voor USB-apparaten in z'n algemeen. Het loste niets op en in het logboek van de computer stond steevast nog steeds dat ook het stuurprogramma regelmatig niet geladen kon worden.

Onderzoek op internet wees uit dat ik bepaald niet de enige was met problemen met deze externe drive.
Ook de veel genoemde oplossing die ik las, een dubbele USB-kabel te gebruiken voor meer stroom, bleek niets uit te halen. Het was ook raar geweest als dat wel zo was geweest, want die kabel werd niet meegeleverd en er werd met geen woord over gerept in de handleiding.

Na bijna 2 weken van problemen en storingzoeken zonder resultaat, ging ik terug naar de winkel. Gevoed door de resultaten op internet, wou ik geen Samsung meer, maar een ander type. Dat ging helaas niet, de Samsung was het enige type wat ze hadden.

Bij een andere winkel ving ik eveneens bot: de Samsung was de enige die ze hadden en ze snapten het niet: 'Alle anderen die we verkopen werken wel prima', dus 'moet het probleem wel bij u zitten' (aldus het commentaar van de laatste winkel, waar ik dus ook niet meer kom)

De laatste stuiptrekking van de Samsung SE208 DVD drive

De laatste stuiptrekking van de Samsung SE208 externe DVD drive: onbekend apparaat melding in Windows Ik heb nog anderhalf jaar aan lopen modderen met het rotding, tot 23 oktober 2017. Toen bij opstarten ineens een melding kwam dat er een onbekend apparaat gedecteerd was en er een poging gedaan werd stuurprogramma's te installeren. Dat mislukte direct en zo werkte het ding bijna exact na 2 jaar helemaal niet meer.

Daarop besloot ik nog eens te zoeken op internet. Wat me daarbij wederom opviel was het hoge aantal pagina's met exact hetzelfde probleem.
Uiteindelijk stuitte ik op deze Youtube video, waar iemand hetzelfde model gekocht had, wat defect bleek.

Bij reclamatie kreeg hij een tweede toegestuurd. Hetzelfde model maar wel met exact dezelfde problemen. Nog belangrijker: dit betrof modellen uit 2012 en 2013, waar de mijne uit 2015 kwam. Uiterlijk verschillend, innerlijk hetzelfde. Dat plaatste mijn problemen in een heel ander daglicht: het product deugt gewoon niet.

Een nieuwe drive: een Asus

Asus-sdrw-08d2s-u Externe DVD drive Toen heb ik - een beetje schuldig voelde ik me wel - via internet een nieuw exemplaar gekocht.
Geen Samsung uiteraard maar een Asus SDRW-08D2S-U.

Vol verwachting prikte ik die in een vrije USB-poort.
Zonder zelfs een melding van Windows dat het apparaat gevonden was, werkte het ding onmiddellijk. De lade ontgrendelen is uiterst betrouwbaar en gaat zelfs zo snel dat je amper tijd hebt om je vinger terug te trekken van het knopje om dat te doen. CD's en DVD's laden gaat razendsnel.
Nu kan ik weer films kijken, CD's rippen en alles doen waar zo'n ding voor gemaakt is.

Het ligt dus níet aan mijn computer. Samsung zou beter eens na kunnen gaan wat er in hun productieproces mis gaat.