Moederborden van een JVC GY-DV500 uitwisselen

Twee JVC GY DV-500 camera's, klaar om opengeschroefd te worden Nadat een verkeerd bedrade Firewirekabel de insteek-kaart voor de PC had vernietigd en ook de camera de dans niet ontsprongen was, zat ik met een dilemma. Ik had nog meerdere Mini-DV bandjes, maar die kon ik zonder Firewire niet in de PC krijgen. Juist die aansluiting werkte niet meer op mijn camera. Repareren leek me wel een optie in dergelijk professioneel spul.

Ik besloot op Ebay te zoeken naar een vervangende GY-DV500. Probleem was dat ik vrijwel geen enkel Europees model vond. De Europese types die ik wel vond waren ook defect of overdreven geprijsd.

Waarom is dat een probleem? Omdat de Amerikanen nog altijd vasthouden aan de NTSC-standaard.
Omdat ik vermoed dat de Firewire-verwerking op het moederbord zit, ga ik er vanuit dat de VS-variant daar ook op aangepast is en dus niet uit te wisselen is met mijn Europese (PAL) print.

Duidelijke schade aan de voorzijde van een JVC GY DV500 camera Uiteindelijk vond ik er in Italiƫ een voor weinig geld. 'Leuk' aan deze camera was de schade die de behuizing overduidelijk had opgelopen. Mijn enige vermoeden is een duik van een statief...
In ieder geval was de behuizing aan de voorkant flink gehavend. De behuizing van de zoeker was met lijm op meerdere plekken zelfs weer tot 1 geheel samengesteld.


De camera openen

Paneel aan onderkant verwijderd om stroomvoorzieningsprint te verwijderen om bij Firewire te komen Omdat ik toen nog geen service-handleiding had van deze camera wist ik ook niet welke componenten er mogelijk al bij de Firewire-connector in de buurt gesneuveld zouden kunnen zijn, dus besloot ik eerst bij de connector in de buurt te zoeken.

Om bij de printplaat met de Firewire-connector te komen, moest een deel van de onderkant verwijderd worden, waarna ook de print met de eerste componenten voor de stroomvoorziening aan de kant geschoven moest worden.


De eerste gevolgen

De onderkant van de print met Firewire connector, waar een eerste flink heet geworden onderdeel zichtbaar is Op de onderkant van de print met Firewire connector waren in de massa-lijn al onderdelen te zien die duidelijk heet geworden waren. K601 oogt nogal koortsig...

Ik had de hoop dat dit mogelijk een verklaring gaf, maar omdat dit onderdeel hoogstwaarschijnlijk slechts ontstoord (en 0 Ohm toonde op de meter) en in de massa-lijn zit, kon ik me niet voorstellen dat dat het probleem was. Doorzoeken dus.

Meer schade aan de moederbord-print van de JVC GY-DV500, met enkele zwarte pootjes en bijna losgesoldeerde onderdelen Via de nodige bedrading was de Firewire-aansluiting te volgen tot op het moederbord.
Daar werd helaas meer schade zichtbaar. Hier was het duidelijk heel heet geworden, gezien de condensatoren die bijna losgesoldeerd zijn van de print en de zwartgeblakerde pootjes van een flink IC. Omdat ook de printsporen naar deze pootjes bruin geworden waren, vreesde ik het ergste, maar ik bleef hoop houden.


Onomkeerbare schade

Het verwijderen van het koelvlak bracht een verbrand IC aan het licht Het verwijderen van het roze lapje, een koelmateriaal tussen behuizing en IC, bracht aan het licht wat ik vermoedde: onomkeerbare schade.
De verbrande plek was in ieder geval niet te missen.


Totaal andere opzet van moederborden

Een afwijkende moederbord-print van de tweede GY-DV500 Het was eigenlijk de bedoeling deze controllerchip, danwel het gehele moederbord te vervangen door het exemplaar uit de Italiaanse camera.
Dit stickertje vond ik echter opvallend: het leek er sterk op dat het moederbord helemaal niet origineel was, maar van een ander type camera. Hele delen van de print waren anders van opzet dan die van mijn 500. De GY-DV300 heeft overigens bestaan, maar kwa maat lijkt het er niet op dat dit moederbord daar ooit in zou passen.

Aan de andere kant deze print kreeg ik echt sterk de indruk dat een leek er al eens aan had lopen sleutelen. Meerdere componenten ontbraken en hier en daar was grof soldeerwerk verricht.

Ik durfde het dan ook niet aan en heb mijn camera gelaten zoals 'ie was. Dan maar geen Firewire.