Zonder verder nut heb ik enkele EPROM's in bezit. Deze programmeerbare IC's stammen uit een tijd dat elektrisch wisbaar geheugen nog wat zeldzaam was.
Om de informatie die in de chip geprogrammeerd was toch te kunnen wissen, is de chip zelf direct zichtbaar onder een kwartsglasvenster, waar sterk geconcentreerd UV-licht door binnen kan dringen.

Het daadwerkelijke effect van de UV-straling is me niet bekend, maar het zal wel elektronen uit hun baan stoten of iets dergelijks, waardoor deze uit de chip verdwijnen.

ST microelectronics logo op EPROM Dat venstertje levert mooie beelden op als je met een microscoop naar de chip kijkt.
Bovenop wat waarschijnlijk een 'veld' met transistors is, is het logo van de fabrikant, ST Micro-electronics, aangebracht.

In dit geval is het buitengewoon jammer dat m'n microscoop geen schaalverdeling heeft, zodat je een beter idee van de afmetingen zou kunnen krijgen: in dit geval biedt het 'draadje' dat nog net aan de rechterkant te zien is enige referentie wat de maat betreft.

ST microelectronics logo op EPROM De groene kleur is overigens niet afkomstig van de chipreflectie zelf, maar van de groene LED die ik voor de belichting gebruikt heb.

En we vergroten nog eens 6 keer...

Ik zou heel graag het geheel nog meer willen uitvergroten, maar helaas krijg ik dan belichtingsmoeilijkheden met de microscoop.