Als lijmen alleen niet voldoende is

Waarschijnlijk loopt iedereen wel eens tegen het probleem dat er iets van kunststof gerepareerd moet worden dat even mee moet voor de nood, of écht gerepareerd moet worden omdat er niet echt een vervanger is óf omdat iets nieuw vrij kostbaar is.

Als de verbinding echter enorme krachten moet kunnen opvangen, is lijmen alleen vaak niet voldoende. Het gerepareerde onderdeel zal tijdens gebruik of zelfs al bij het in elkaar zetten ervan, opnieuw breken, precies op de lijmnaad.
In dat geval is het 'wapenen' van het kunststof met een ander materiaal een goed alternatief. Uiteraard wordt er ook nog gelijmd.

Een kapotte backfocus-ring op een videolens

Fujinon standaard 1/2 inch videolens met defecte backfocus ring en poging die te repareren Een professionele videolens heeft een klein lens-element om een minuscule tolerantie tussen lens en opnamesensor te compenseren. Bij het wisselen van camera moet die tolerantie opnieuw afgesteld worden. Doe je dat niet, dan zal een opname in groothoek prima scherp te stellen zjin, maar zodra er ingezoomd wordt, zal het beeld onscherp worden.

Andersom, volledig ingezoomd scherpstellen en vervolgens uitzoomen, zal hetzelfde gebeuren.
Bij de Fujinon S14x7.3B12 videolens (de standaard lens die bij de JVC GY-DV500E videocamera zat), werd de backfocus geborgd met een kunststof ring met een soort borgschroefje.

Dat borgschroefje drukt dwars op het lenshuis om de ring na afstelling op zijn plaats te houden, een gebruikelijke manier. De ring blijkt gelukkig identiek aan andere types, dus dat bleek (toevallig!) mooi uit te komen.

Die schroef van de backfocus, een soort vingerschroef, net even te stevig aandraaien resulteerde in de breuk van het plastic, precies op de plek waar de metalen schroefbus in het kunststof ingegoten zat. Als je de ring ziet, is het niet raar dat het nu juist daar misgegaan is. Er is amper extra 'vlees' om voldoende stevigheid te bieden en te zorgen dat de ring bij grote krachten naar buiten toe, intact blijft.

Lijmen en wapenen

Lijmen alleen zag ik dan ook echt niet goed komen, omdat het een soort wurgconstructie is, waarbij de krachten rond de schroef enorm zijn.
Allereerst schroefde ik de 'grip' los: het deel waar de hand in past om de camera mee te ondersteunen en waar de knoppen voor het zoomen in aangebracht zijn.

Ik draaide de schroef van de backfocus-ring helemaal los en spande een tie-wrap om de ring, om deze zo goed mogelijk bij elkaar te duwen. Een zakje om de opening van de lens moest het stof zo goed omgelijk tegenhouden.
Daarna boorde ik 2 lange gaten met een diameter van pakweg 0,8 millimeter dwars door de backfocus ring heen, precies langs de schroefbus.

Het verwijderen van de mount van de Fujinon videolens om de backfocusring te repareren Op de lijmnaad bracht ik, zo goed en kwaad als het ging, wat 2-componentenlijm aan. Daarna probeerde ik zo snel mogelijk 2 koperen pennen in de gaten te duwen, die helaas toch niet zo lekker uitgelijnd bleken.

De lens gedeeltelijk demonteren

Daar de lens toch al onbruikbaar was geworden, besloot ik de gok te wagen en te kijken of ik de ring kon verwijderen. Dat bleek gemakkelijk en slechts 6 schroeven (die wel erg goed vastzaten) bleken de mount op z'n plek te houden. Daarna kon de macro-ring en backfocus-ring verwijderd worden.

Geen reparatie meer mogelijk

Helaas bleek er door de eerste lijmpoging al niets meer aan te doen te zijn. Er zat nu een laagje hard geworden lijm tussen de 2 delen en ik kreeg de ring onmogelijk terug tot z'n oorspronkelijke vorm.
Hoewel deze poging, een lijmverbinding te wapenen, dus mislukte, was het wel de opstap naar 'zwaarder' werk. Daarover binnenkort meer.