Als lijmen alleen niet voldoende is

Waarschijnlijk loopt iedereen wel eens tegen het probleem dat er iets van kunststof gerepareerd moet worden dat even mee moet voor de nood, of écht gerepareerd moet worden omdat er niet echt een vervanger is óf omdat iets nieuw vrij kostbaar is.

Als de verbinding echter enorme krachten moet kunnen opvangen, is lijmen alleen vaak niet voldoende. Het gerepareerde onderdeel zal tijdens gebruik of zelfs al bij het in elkaar zetten ervan, opnieuw breken, precies op de lijmnaad.
In dat geval is het 'wapenen' van het kunststof met een ander materiaal een goed alternatief. Uiteraard wordt er ook nog gelijmd.

Een kapot koffer-klemhendel

Kapot draaipunt van een Metabo-koffer klemhendel De koffer waar mijn Metabo schroefmachine in zat werd gedicht met 2 klemhendels. Van 1 daarvan brak het draaipunt af, een nogal bekend probleem waar menig koffer op m'n werk ook mee te maken had.
De koffer zit daarna slecht dicht met maar 1 klemhendel en kleine onderdelen vallen er daardoor gemakkelijk uit.

Een eerste lijmpoging met Plastic Weld, vrijwel direct na de breuk zodat die zo min mogelijk vervuilde, mislukte. Volgens het stickertje op het flesje moet het ook prima werken voor ABS, maar de verbinding was absoluut niet sterk, ook al vermeldde het inslag-merk dat het hendel écht van ABS was.

Een tweede poging, waarbij ik wat versteviging in de vorm van styreen strips gebruikte, hield het slechts éénmaal vol. Na eenmaal open en dicht klappen van de hendel aan de koffer, bezweek de verbinding opnieuw.

Wapening met messing pennen

Met messing pennen gewapende lijmverbinding van koffer-klemhendel Om de verbinding, die bij het insteken in de koffer de nodige krachten te verwerken krijgt, te verstevigen, besloot ik een wapening van metalen pinnen aan te brengen. Dun messing draad, 0,8 millimeter als ik het me goed herinner, leek me een goede oplossing.

Met een klem werd het afgebroken stukje op zijn plaats gehouden terwijl ik er met een kolomboormachine een 0,8 millimeter groot gaatje in boorde, bijna geheel door de klemhendel heen.

Daarna liet ik een klein beetje secondelijm op de verbinding lopen en werden ook de messing pennen voorzien van wat lijm. Het onderdeel werd geplaatst en de pennen werden met lijm en al in de hendel geduwd. Op de foto zijn ze bewust te lang: ze werden hierna pas afgeknipt.

Weer een goed sluitende koffer

Het klemhendel van de Metabo koffer gerepareerd en opnieuw geplaatst. Inmiddels gaat de koffer al weer zo'n 2 jaar mee en de verbinding houdt zich prima.
Wel heb ik, uit veiligheid, de gerepareerde lip eerst ingestoken, om daarna de nog intact zijnde lip in de koffer te duwen (het klemhendel draait in 2 gaatjes in de kofferbodem).