Dit keer geen reparatie maar een korte uiteenzetting van een onwillige computervoeding (en winkelier).
De computer van m'n zus begon in 2013 ineens kuren te vertonen, met onduidelijke vastlopers.
Zoals je verwacht bij computers leek er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Het met een multimeter nameten van de spanning op diverse spanningsrails van de voeding leverde niets op, dus ging m'n zus over tot uitsluiten en werd stuk voor stuk apparatuur toegevoegd tot de problemen weer optraden, omdat ze recent een onderdeel toe had gevoegd.

Bij aansluiten van een extra harde schijf ging het mis. In een andere computer deed de schijf het prima, dus die kon het probleem niet zijn.
Werd de betreffende schijf terug geplaatst en de computervoeding gewisseld, bleven problemen uit, dus de voeding moest de oorzaak zijn.

Garantie? Dat gaat zomaar niet!

Daar was de winkelier, ondanks 'levenslange garantie' minder van overtuigd toen mijn zus het probleem voorlegde.
Er was geen bereidwilligheid de voeding in te nemen en een oplossing te verzinnen.
De schijf werd als oorzaak aangewezen, in combinatie met een te hoge totaalbelasting voor de voeding.

Mijn zus is aardig op de hoogte, weet wat ze wel en niet kan flikken met computers, dus vooral een te hoge totaalbelasting ging niet op.

De scoop erbij...

Hoogfrequente storing op de 12 Volt rail van een defecte computervoeding Ik had toen net mijn digitale oscilloscoop, mét handige opnamefunctie...
De oscilloscoop bracht een duidelijk probleem aan het licht: er ging iets mis met de regeling van de 12 Volt rails. Enorme zeer hoogfrequente pieken waren zichtbaar met piek-piek spanning van soms bijna 3 volt. Daardoor betrof de ondergrens bij vlagen 10,5 Volt en de bovengrens zelfs 13,5 Volt.

Als de voeding werd gewisseld, was er niets aan de hand en werd een strakke lijn zichtbaar. Werd de schijf verwijderd, was de storing ook verdwenen.
Ik ben, 'gewapend' met het scoop-beeld mee gegaan met m'n zus. Met de uitleg dat dit echt niet hoort, was de winkelier ineens bereid de voeding terug te nemen (al ging het nog steeds niet van harte).

Wat je wel niet kan bereiken met een oscilloscoop!