Een wat? Tja. Een betere naam kan ik er niet aan geven.
Dit artikel is vooral bedoeld ter inspiratie. Met heel weinig materiaal is toch een modern uitziende straatlantaarn neer te zetten.

Toen begin januari 2012 bij ons de keuken vernieuwd werd, kregen mijn ouders er ook een zakje met stopjes bij om in de gaten te steken waar geen plank-dragers ingestoken werden.
Omdat mijn ouders nog lang niet de juiste indeling hadden gevonden en sowieso weinig zin hadden in het vullen van tientallen gaatjes met de betreffende stopjes, werden ze apart gelegd.
Niet voor lang, want ik zag er het armatuur van een moderne straatlamp in...

Benodigde materialen:

Benodigde gereedschappen:

Aan de slag!

Messing buisje met afdek-stopje erop geplaatst Dit was waar ik het idee vandaan kreeg.
Nog voordat ik een messing buisje had om het stopje even snel overheen te schuiven, had ik het idee dat dit zonder al teveel werk al aardig op een moderne variant van straatverlichting lijkt.

Ik pakte een stuk messing buis, schoof het stopje er even snel op en zag er toch duidelijk een wat moderner straatlantaarn-armatuur in.

Messing buisje met aangesoldeerd sluitringetje Ik pakte een M2-sluitring, vijlde met het sleutelvijltje een kant blank zodat ik het kon solderen, plaatste het messing buisje in het bankschroefje en liet het ringetje om het buisje glijden.

Vervolgens smolt ik een forse klodder tin om het buisje met het ringetje heen. Vanwege het bankschroefje zou het best kunnen zijn dat een soldeerbout van 30 Watt dit niet redt. Mijn Weller van 50 Watt heeft er in ieder geval geen probleem mee, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen een dergelijke bout in huis heeft.

Dit gedeelte wil ik eigenlijk verbeteren: de M2-sluitring past niet helemaal lekker, het recht solderen is niet makkelijk en het zagen hierna erg intensief.

Messing buisje met aangesoldeerd sluitringetje en weggezaagd overtollig soldeer Ik nam de figuurzaag ter hand en zaagde tegen het sluitringetje aan het uitstekende stukje buis met overtollig soldeer weg.

Met een ruimertje maakte ik het gat in het buisje netjes schoon (even de bramen weghalen om schade aan het gelakte koperdraad te voorkomen)

Werkend lantaarntje met afdek-stopje en gele SMD-LED Ik soldeerde 2 geïsoleerde koperdraadjes aan de SMD-LED, reeg deze door het buisje (let ondanks het ontbramen van het gat toch op dat je dat niet te ruw doet om schade te voorkomen) en controleerde of de LED wou branden.

Dat deed hij, dus met een iets te grote klodder secondelijm fixeerde ik daarna het afdek-stopje op het messing buisje.

Het wat wit uitslaan van het stopje aan de binnenzijde is nu eens een welkome bijwerking van de lijm. Het maakt het licht wat diffuus en ontneemt het zicht op het nogal 'lege' binnenwerk van het lantaarntje.

En... dat is het eigenlijk. Op een kleurtje voor de paal na, klaar. Door het model bijvoorbeeld in RVS-kleur te spuiten (een onbestemde kleur donkergrijs) kan het zich aardig meten met een lantaarn uit het echte leven, al kan zwart ook.

Uiteraard kun je nog veel meer uitspoken met dit model. Je zou onder andere van fijn draad 4 bevestigingspunten voor de lampenkap kunnen maken die doorlopen naar het 'dakje' van het stopje zeg maar.

Ik ga nog op zoek naar een andere manier dan de sluitring-methode en misschien maak ik nog een gedetailleerdere versie.

Het origineel

Lantaarn in Zaandam Hiernaast de lantaarn die ik voor ogen had toen ik de stopjes zag liggen. Ik hield de camera overigens prima recht, de lantaarn is aangereden en staat flink scheef.

En dan nu natuurlijk de clou: 'Maar mijn keuken wordt niet vernieuwd...'

Geen nood. Ik zou dit artikel niet geschreven hebben als je er je keuken voor moest verbouwen. Navraag bij de betreffende keukenboer leverde op dat niet alleen hij, maar menig keukenboer omkomt in de betreffende stopjes. Gewoon even naar vragen dus.

De betreffende stopjes bestaan trouwens ook in allerlei andere kleuren. De witte, niet transparante versie van deze afdek-stopjes kan bijvoorbeeld ook prima gebruikt worden, er zou alleen wat weinig licht uit kunnen komen.