29 Februari 2008: 'Bedrijven gaan door met invoering ov-chipkaart'De resultaten van het onderzoek van TNO zijn bekend, en natuurlijk is er vrijwel geen vuiltje aan de lucht.De chip moet op termijn wel vervangen worden, en wat er met de 'oude' gebeurt (of die daarna nog wel geldig zijn) is nog niet duidelijk. De invoering gaat gewoon door zoals gepland, want de beveiliging is 'veilig genoeg' Ook de privacy van de gebruikers is gewaarborgd volgens de bobo's. Tot 2010 wordt er niets mee gedaan, maar wat er daarna gebeurt vertelt niemand ons, daarna gaan ze waarschijnlijk gewoon verder met verzamelen van onnodige gegevens die alleen maar interessant zijn voor de overheid.
Het hele theater gaat dus door.
Laatst heb ik nog eens een chipkaartreisje ondernomen, maar slechts om van station naar station te komen. Alleen dan werkt die kaart een beetje, maar zelfs toen is het een keer goed misgegaan, zoals te lezen was in deel 2.
De lezers in de tram zijn zo mogelijk nog erger dan de 'standaard' lezers: iets te futuristisch vormgegeven kastjes, mat een naar boven gericht display (wat natuurlijk perfect te lezen is door het spiegelende plastic)
Ik vraag me eigenlijk ook af wat een verschrikkelijke baan dat moet zijn, als staatssecretaris (Tineke Huizinga) maar ja, zij zal vast niet met het openbaar vervoer naar haar werk hoeven, en al helemaal niet met die klotekaart, als ze er überhaupt al eens 1 in haar handen heeft gehad.
Er overkwam me op 8 Maart 2008 in Amsterdam weer zoiets geweldigs: Vrijwel alleen voor doorsteken door een metrostation is die kaart een succes, tot nu toe is dat nog maar 1 keer geweldig fout gegaan, tegenover honderden keren dat ik met dat kaartje even door het station gewandeld ben. Het mannetje constateert inderdaad hetzelfde, en houd mijn kaart bij de lezer van het poortje ernaast. Verder zal er wel niks gebeuren, maar wat een lol straks, stelt u zich eens voor: In de spits stroomt net de metro leeg, en persen honderden mensen zich via de (rol)trap omhoog richting maar 5 pootjes. Drommen mensen komen bij een poortje waarvan de lezer het niet doet... en dan mag u zich in een andere rij mensen zien te worstelen...
Maar dit is niet het enige, al regelmatig is de saldolezer defect geweest bij de ingang Oosterdokskade, en daar staat maar 1 saldolezer, dus dan ben je gebonden aan de automaat die er naast staat, als die het tenminste wel doet, want ook die is al regelmatig defect geweest. En zo... Terwijl ik bezig ben verder te typen komt het bericht dat de ov-chipkaart nu echt gekraakt is: de sleutel is bekend, en natuurlijk wordt TNO verzocht wéér een onderzoek te starten, met waarschijnlijk net zo'n 'onafhankelijke' uitkomst als daarvoor, dat er vrij weinig met dat ding aan de hand is.
Het was bijna toeval: op dezelfde dag (10 Maart 2008) komt er op AT5 een nieuwsartikel op tv, waarin de resultaten van een onderzoek onder chipkaartgebruikers in Amsterdam bekend gemaakt worden. Het is weer het bekende verhaal: 'er zijn problemen aan het licht gekomen'
Ik was ook blij te horen dat ik niet de enige was die last heeft(had) van poortjes die niet opengingen: ook dat bleek onder de personen die gebruik maken van dat ding, voor te komen.
Op 14 Maart bereikte de chipkaartautomaatidioterie een hoogtepunt. Nadat ik even naar een paar winkels in Amsterdam geweest ben, trek ik mijn chipkaart om, zoals gebruikelijk, ondergronds naar de bussen te lopen. |
|
Inmiddels is de bon een meter lang, en het einde is nog niet in zicht. Inmiddels staan passanten mij vreemd aan te kijken, en lachend antwoord ik dat de automaat niet stopt met printen. Om de lol te vergroten loop ik achteruit, net zo hard als de bon uit de automaat komt. Wanneer ik halverwege de hal sta, begin ik het geheel maar op te rollen, en scheur ik op een gegeven moment de bon maar af, als de automaat nog steeds geen enkele neiging vertoont te stoppen met het spugen van papier. Tijdens het printen heb ik ook een paar op 'stoppen' gedrukt op de automaat, wat duidelijk geen invloed had. Het resultaat staat hiernaast. Het geval is 3 meter lang, maar op 12 transacties na onbeschreven. In deel 1 gaf ik al aan dat ik van de bonnetjes mogelijk pleepapier kon maken, maar in dit geval hoef ik daar geen moeite voor te doen.
|
|
Met de gigantische bon in m'n hand ga ik door een van de poortjes, en spreek een van de controleurs aan, en zeg dat een de automaten er wel erg veel zin in had vandaag. De betreffende controleur barst in lachen uit, en eerlijk gezegd kan ik hem geen ongelijk geven. Dit artikel is een beetje een andere richting opgegaan dan de bedoeling was, maar, hieronder dan, hopelijk voor de allerlaatste keer, eens wat 'leuke' plaatjes van chipkaartlezers met meldingen die er niet op thuis horen, en vreemde bonnetjes.
http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-355896/ |