Het Ierse dansen kent een aantal fabels en mythes. Op deze pagina ontkracht ik een paar bekende.

'Oh ja, die tapdingen van die schoenen zijn van metaal, toch?'

De meest hardnekkige mythe betreft het schoeisel. Dat misverstand is waarschijnlijk ontstaan door tapdans, waar de schoenen wél metalen tips en heels dragen, die beduidend kleiner zijn.
Ierse dans-schoenen met metalen tips en heels zouden veel te zwaar worden, en zijn dus van kunststof, eventueel versterkt met glasvezel.

De vele shows op TV hebben bepaald niet bijgedragen aan het uitbannen van deze mythe, daar er op schoenen met metalen randen om tips en heels gedanst wordt of tapdans-schoenen gebruikt worden.
Dat heeft een puur show-technische reden: het kan glimmend opgepoetst worden.

Er zijn aanwijzingen dat de schoenen in het verleden wel metalen delen bevat hebben, om een leren of houten tip steviger te maken en de levensduur van de schoen te verlengen. Pas later werden de slagvlakken van kunsthars gemaakt.

In shows als Riverdance en Lord of the Dance ligt de snelheid van de passen soms zo hoog dat bepaalde basisbeginselen uit het traditionele werk onmogelijk worden. Daarom zijn er ook schoenen met een extra 'bult' aan de hiel, wat het tegen elkaar klikken makkelijker maakt. Dergelijke schoenen en schoenen met metalen tips en heels zijn bij wedstrijden verboden.

De 'Alle Ieren kunnen dit' mythe

Ook een vrij hardnekkige. Om een reden die mij ontgaat denken veel mensen dat elke Ier dit met de paplepel ingegoten krijgt. In werkelijkheid is het net als elke andere volksdans: niet iedereen doet het en het geboorteland heeft er niets mee te maken.
Wel heeft een profdanser ooit in een TV-programma gezegd dat hij niet meer wist of Ierse dans vroeger verplicht was op school.
Die theorie werd door een Ierse dansgenote onmiddellijk ontkracht: ze had haar ouders en grootouders daar nooit over gehoord.

Gelijkenis met bovenstaande mythe vertoont de 'I'm not Irish so I can't do it' fabel. Natuurlijk maakt het niet uit of je uit het land van een bepaalde dans komt of niet. Zoals er Nederlanders zijn die salsa beoefenen zijn er ook Nederlanders die Ierse dans beoefenen. Ook in Azië is Ierse dans al jaren aan een opmars bezig die velen voor onmogelijk hadden gehouden.

Ik ben te oud om er nu nog aan te beginnen...

Hoewel er natuurlijk een grens te trekken is tot waar het geen goed idee meer is om nog met Ierse dans te beginnen, valt dit heel erg mee. Als je weinig tot geen ritmegevoel hebt, zal Ierse dans een stevige uitdaging zijn en, als volwassene met een mindere conditie zal je keihard met je neus op de feiten gedrukt worden tijdens en na een proefles, maar het kan wel. Ik ben zelf begonnen op mijn 23ste.
Je bereikt misschien de top niet en het gaat ook niet zo snel als bij jonge leerlingen, maar als je het écht wil kan alles.
Michael Flatley is tot voorbij z'n vijftigste blijven dansen op 'hoog' niveau (de meningen over zijn niveau waren verdeeld...).

Tot slot, nog enkele weetjes:

Wist je dat?