Misschien heb je de stoomcursus gelezen of heb je gelijk vanaf de introductie-pagina van Dans! besloten dat het jou ook wel wat lijkt, Ierse dans. Voordat het zover is, heb je misschien nog wel wat vragen, bijvoorbeeld over de kosten, tijd of andere zaken die erbij komen kijken. Op deze pagina probeer ik daar wat duidelijkheid in te scheppen, waarbij ik steeds mijn persoonlijke ervaring vermeld.

Vooropleiding nodig voor Ierse dans?

Nee. Ook als je geen enkele dans-ervaring hebt kun je beginnen met Ierse dans. Je zal er wel achter komen of je ritmegevoel hebt of niet. Heb je dat niet, dan kan je aan Ierse dans een stevige kluif hebben, maar alles is te leren!.
Hetzelfde gaat op voor je conditie. Je zult er vanzelf achter komen of je daar wat aan moet doen of niet.

Een fabel is in ieder geval dat je voor Ierse dans een enorm goede conditie moet hebben, een commentaar dat vaak te vinden is onder Youtube-video's. Inderdaad, al die topdansers hebben een flinke conditie. Maar die conditie hebben ze ook niet van de ene op de andere dag opgebouwd...
Toen ik begon was ik bepaald niet het sportiefste type, maar de conditie kwam gaandeweg.

Hoeveel tijd ben je daar aan kwijt?

Dat hangt af van de locatie van de dansschool, de dansschool zelf, de lesmethode en je eigen instelling.
Uiteraard zal je er steeds meer tijd in moeten steken als je stijgt in niveau. Tot nu toe krijg ik de indruk dat je tot Intermediate niveau weinig hebt aan meer dan 1 les per week, maar dit zal vast van school tot school verschillen. Daarnaast zul je ook vaker of langer moeten oefenen als je hoger komt. Daarnaast zul je op het hoogste niveau ook na moeten gaan denken over het bezoeken van een sportschool.

Ik heb 1 keer per week een les die een uur tot anderhalf uur duurt. Ik ben ongeveer een uur tot anderhalf uur aan reistijd (heen én terug) kwijt.
Thuis oefen ik hooguit 2 dagen per week 30 minuten, maar dat verschilt. Soms veel vaker. Op m'n werk oefen ik twee keer per week 10 minuten op m'n harde schoenen.
Voor het rekken trek ik 30 minuten tot een uur uit. Dit hangt af van hoe goed het gaat. Ik probeer het rekken gewoon zo vaak mogelijk te doen, maar doe het (natuurlijk) te weinig.

In de (ongeveer) 4 jaar tijd dat ik les heb, ben ik tot Intermediate niveau gekomen (lees: ik heb tot nu toe de grootste moeite met de Intermediate passen).

Ik wil het liefst op harde schoenen dansen... Hoe lang duurt dat?

Daar is geen pasklaar antwoord op. Sowieso start je met dansen op je zachte schoenen. Of je gelijk harde schoenen mag kopen, verschilt per school maar waarschijnlijk ook hoe goed je vordert.

Zelf ben ik in 2011 begonnen. Als er niet zoveel hobbels op m'n pad waren gekomen, had ik waarschijnlijk begin 2012 al op harde schoenen gestaan. Ik kan gerust stellen dat je binnen een jaar je eerste passen op harde schoenen wel kan maken, ook als late beginner, maar verwacht niet dat het makkelijk zal zijn.

'Ik wil topdanser worden! Hoe lang duurt dat?'

Nou, eerst een pas op de plaats. Elke persoon is anders. De een kijkt een dans een keertje 'af' om 'm daarna zonder veel moeite al half zelf te dansen, de ander zal meer op weg geholpen moeten worden door de docent en soms maanden doen over 1 pas.

Hoe lang het duurt om topdanser te worden, kan ik dus ook niet zeggen. Veel hangt van je eigen instelling af en ik denk dat je toch ook wel een bepaald fysiek gestel moet hebben om zover te komen.
Als je er alles voor over hebt, kun je in een paar jaar ver, heel ver komen, maar ik denk dat ik gerust kan stellen dat voor de meesten het bereiken van een EK al een hele opgave is.

Zelf ben ik sinds februari 2017 toe aan de eerste passen op Intermediate niveau. Had ik vanaf het begin altijd kunnen blijven dansen, dan was ik nu waarschijnlijk veel verder geweest, maar dat is niet anders.
Op het moment van schrijven (2017) moet ik m'n eerste prijs bij een Feis nog winnen, iets wat vooral ligt aan m'n zelfvertrouwen. Gewoon m'n gang gaan bij dansles is 1, hetzelfde doen op een groot podium voor een groot publiek, is andere koek.