Bliksem boven Purmerend Deze dag begon niet broeierig of uitzonderlijk warm.
Toch begon zich tegen 7 uur een dreigende lucht af te tekenen, die zich langzaam tot rolwolk/shelfcloud probeerde te vormen, maar uiteindelijk uiteen viel. Wat overbleef was een zeer onstuimige, dreigende lucht, die langzaam naderbij kwam.

Zo nu en dan werd er een flits zichtbaar, echter op zodanige afstanden dat de donder niet gehoord werd.

Toen de wolken voor deze zware bui overtrokken werd het zicht op de donderwolken beter en werden prachtig glad gestreden wolken zichtbaar. De flitsen waren inmiddels beter zichtbaar en af en toe was aan een zwaar gedreun de donder te herkennen. Ik stond toen, samen met m'n broer al een tijdje paraat om foto's te maken.

Bliksem boven Purmerend Helaas begon het te regenen en moesten we vanachter het raam foto's nemen. Dat zou het niet minder mooi maken...integendeel, het zouden mijn eerste bliksemfoto's worden. Het onweer kwam dichterbij en felle gele en paarse flitsen werden goed zichtbaar.

De bliksemflitsen waren vaak repeterende ontladingen, waardoor de camera met een sluitertijd van een seconde met behoorlijke zekerheid een bliksemflits vast kon leggen. Het onweer hield uiteindelijk 1,5 tot 2 uur aan.

Er was geen statief voorhanden, dus de foto's zijn helaas wel wat bewogen.

Bliksem boven Purmerend Bliksem boven Purmerend