Extreem noodweer in aantocht Deze dag begon ontzettend warm en broeierig. Er was gewaarschuwd voor onweer in de namiddag, maar dat het zo zwaar zou worden, werd pas in de loop van de dag duidelijk.

Boven het Verenigd Koninkrijk begon zich in de late middag een enorm onweerscomplex te vormen, dat langzaam naderbij kwam en zonder enige moeite Het Kanaal overstak.

Aan dit complex, ook wel een Mesoscale Convective System genoemd (MCS), ging een enorme rolwolk vooraf die overal het nieuws haalde. Er werd zelfs een weeralarm uitgegeven omdat de buienlijn over heel Nederland trok en overal schade aan zou richten.

De rolwolk zoals die over Purmerend trok viel kwa vorm wat tegen. Boven Enschede en andere delen van Nederland zag deze bui er stukken dreigender en gestructureerder uit.

Op foto's die ik op internet vond waren opvallende ringvormige formaties rond de top van de bui (de ijskap) te zien. Door de condities in de atmosfeer reikte de top van deze bui tot zo'n 15 kilometer hoogte, wat maar weinig voorkomt.

Extreem noodweer in aantocht Nadat de rolwolk overgetrokken was werd het vrijwel nachtdonker. Snel volgde bijzonder veel regen, wind en onweer. Het onweer was met een constant geflits en gedonder bijzonder intens. Een inslag op een kilometer of 3 afstand legde kortstondig het TV-kabelnet plat.

Eenmaal 'in' de bui werd het zo donker en regende het zo hard dat er helaas geen bliksem te fotograferen was. Na een langdurig onweer werd het vrijwel rustig.

Extreem noodweer in aantocht

Gigantische rolwolk komt aan