Weerpagina - Weerfoto's 7 mei 2009
In de categorie 'een optisch verschijnsel': Tegen 7 voor 9 was hoog aan de horizon dit verschijnsel zichtbaar. De zon was vrijwel achter de horizon verdwenen en gezien de hoogte kan het geen bijzon zijn.
Wat dit wel is, weet ik niet geheel zeker: met determineren volgens mijn weerboekje komen er 2 zaken als meest waarschijnlijke naar boven.
De ene mogelijkheid is dat ik hier een bovenzijboog zie. Dit omdat het heldere verschijnsel zich voordoet boven de plaats waar zich een 46 graden boog zou kunnen bevinden als er een halo zou zijn, en het verschijnsel recht boven de zon te zien is.
Daarmee zijn ook meteen beide argumenten voor verdere determinatie op, maar omdat er geen argumenten tégen zijn, lijkt het wel de meest waarschijnlijke.
Een andere, minder waarschijnlijke mogelijkheid is dat ik hier een circumzenitale boog zie. Ook daarvoor gaat op dat het verschijnsel zich op de juiste plaats voordoet én dat de zon de juiste stand heeft. Circumzenitale bogen doen zich voornamelijk voor als de zon tussen 5 en 30 graden staat, zodoende.
Wat tégen bovengenoemd verschijnsel pleit is de vorm. Het lijkt, op de foto's althans, totaal niet op een boog én een circumzenithale boog is, zoals de naam al zegt, zichtbaar op het punt zenit: het punt recht boven de waarnemer en dat is overduidelijk niet het geval.
Binnen enkele minuten werd dit verschijnsel heel sterk, om daarna net zo snel weer te verdwijnen. Het laatste plaatje laat een bewerkte close-up zien, waarop de kleurenspectra rechts van het verschijnsel te zien zijn.