De sneeuw op het dak Er werd al voor gewaarschuwd, maar dat het tot zulke hevige sneeuwval zou komen, had ik nooit verwacht. Ongekend hevige sneeuwval trof die dag Nederland, in een periode van 2 t/m 6 maart waarin de winter een onverwachtte, zware tik uitdeelde.

Een laag van 3 centimeter lag al over Purmerend toen het op 2 maart licht begon te sneeuwen. Deze sneeuwviel hield lang aan waardoor het sneeuwdek groeide tot zo'n 8 tot 10 centimeter. In de nacht volgde een tweede sneeuwgebied en op de ochtend van 3 maart was het sneeuwdek beduidend dikker geworden.

Die dag heeft het ook amper opgehouden met sneeuwen: het ging maar door, iets wat ik nog nooit meegemaakt had. De problemen voor het verkeer en openbaar vervoer werden dan ook steeds groter. Aan het einde van de dag lag er zo'n 25 centimeter sneeuw.

In de avond van 3 op 4 maart werd gewaarschuwd voor een nacht met zeer strenge vorst. Ik hoorde in het weerbericht temperaturen van -15 en -20, temperaturen die ik nog nooit eerder had gehoord. Menig OV-bedrijf gaf toen al aan dat het de dag erna waarschijnlijk niet zou gaan rijden, omdat de situatie op de weg te gevaarlijk was.

De denneboom in de voortuin heeft het zwaar te verduren De dag erna ontbrak het op geen enkel journaal. In Marknesse was het ongelooflijk koud geweest. Het kwik was er gezakt tot -20,7 graden Celsius! Dat was een nieuw record, dat het oude record van -18,7 graden gemeten op 7 maart 1971, te Wageningen, met 2 graden verbeterde.

De weersituatie was overigens weinig veranderd. Ook op 4 maart sneeuwde het nog steeds van tijd tot tijd en met de stevige vorst van de afgelopen nacht was platgereden sneeuw spiegelglad geworden. Pas 6 maart werd het wat rustiger en nam de sneeuw af en stegen de temperaturen iets.

Samengevat: zulke hevige sneeuwval en temperaturen van -10 tot -15 had ik nog nooit meegemaakt. Dit waren dan ook bijzondere dagen.

12.5 centimeter sneeuw op de tuintafel Twee weken later werden overigens opnieuw opmerkelijke temparaturen gehaald, toen het in Limburg 20 graden werd, maar dan in de plus. Een opmerkelijk verschil binnen 2 weken.