Ik moet eerlijk tegen mezelf zijn. Sinds ik weer een baan heb is het oefenen tot het nulpunt gedaald. Ik heb aan het einde van de dag vaak simpelweg geen energie meer om na 7 uur bijna onafgebroken op m'n benen gestaan te hebben ook nog vrolijk een half uur tot een uur te oefenen.

Schouders nóg verder naar achteren

Bij het dansen komt een houdings-probleempje naar voren: m'n schouders dienen toch nog wat meer naar achteren te staan als ik dans. Terwijl ik in de uitgangspositie sta duwt de docent m'n schouders wat naar achteren. Het voelt onmogelijk om dan ook nog een stap te verzetten, maar goed, ik probeer het wel.

Ik beloof er op te gaan letten en verder is het het gebruikelijke rijtje: Beginners Reel en daarna de Single Jig. Bij de laatste lukt het me nog steeds niet om naar rechts en vervolgens naar links te gaan in de side-step. Ik ben al heel blij dat ik zonder al teveel fouten het geheel weet af te werken en de passen min of meer onthouden heb.

De leraar laat trouwens ook een uiterst zware oefening zien, die ik gelukkig nog niet hoef te kunnen.
Met 1 gestrekt been voor zich uit houdend springt hij op het andere been en vouwt daarbij razendsnel z'n been dubbel onder zijn lichaam om het daarna vliegensvlug weer te strekken en er op te landen. Daarmee train je de spieren die je nodig hebt bij het opspringen en menig andere oefening. Bij het Ierse dansen sta je zo goed als altijd op je achterste been en daar spring je ook vanaf.

Rocks in het echt

Nog leuker wordt het als een van de twee meiden een serie zogenoemde 'rocks' moet oefenen. Terwijl ik bezig ben met mijn oefening, zie ik haar de betreffende beweging proberen. Sinds ik die beweging voor het eerst bewust op TV zag ben ik er buitengewoon door gefascineerd omdat het zonder twijfel de pijnlijkst uitziende beweging in het Ierse dansen is.

Ik stop meteen met m'n eigen oefening om te blijven kijken. Nu ik het in het echt zie wil ik ook weten hoe die beweging eigenlijk in elkaar zit, want als je het ziet vraag je je af hoe de danser niet door zijn of haar enkels gaat.

De rocks 'uitgelegd'

M'n docent ziet ook dat ik de beweging erg interessant vind, dus hij doet 'm heel langzaam voor. Dan blijkt dat het eigenlijk optisch bedrog is (zoals met wel meer passen in het Ierse dansen). Het gaat zo snel dat het uiterst pijnlijk lijkt, maar het stelt weinig voor.

De stand van de voeten is zodanig dat je eigenlijk gewoon eerst op de ene voet staat en bij het wisselen simpel op de andere voet draait. Dat neemt overigens niet weg dat je de beweging beter niet uit kan proberen, want het vereist flexibele voeten en sterke enkelbanden. Desondanks lukt het mij na wat instructie, ook. Wel met behulp van de bar. Zo gracieus, snel en - het belangrijkste - zonder steun van de bar als die meiden dat doen zit er echt nog niet in.