Hoewel de markt voor wegwerp-fotocamera's waarschijnlijk enorm ingestort is, kun je ze nog steeds krijgen. Jaren terug was het openen van deze camera's een leuke bezigheid, daar de flits-elektronica nog prima bruikbaar was. Het liefst haalde je die camera's voor niets bij de vakhandel, waar ze geopend waren om het filmpje eruit te halen.

Met de flitselectronica uit een wegwerpcamera, wat extra elektronica en soldeerwerk kun je een stroboscoop op zakformaat bouwen.
Door het uitsolderen van de flitselco met forse capaciteit en het vervangen ervan door een exemplaar met een 10 tot 20 keer kleinere capaciteit, kun je de flitsfrequentie sterk opvoeren.

Opgelet!

Het desolderen van de flits-elco is een gevaarlijk karwei! Op de contacten van deze elco kan een gevaarlijke lading staan van enkele honderden Volts. Samen met de capaciteit, die al snel 150 uF en meer bedraagt, is dat genoeg voor een dodelijke schok! Ontlaad de elco voordat je 'm gaat desolderen of voordat je aan de schakeling wil werken. Daarnaast is het mechanische flitscontact niet gescheiden van de rest van de hoogspanning. Contact tussen een van die contacten en de batterij kan een lelijke schok opleveren (hoe zou ik daar nou achter gekomen zijn)

Het schema uitgelegd

Het mechanische contact wordt verbonden met een thyristor. Normaal wordt dit contact door het indrukken van de afdrukkknop bediend. De schakeling met 555 IC stuurt nu de thyristor aan, waarmee je de flitser autonoom kunt laten flitsen.

De 555 genereert pulsen die toegevoerd worden aan de gate van de thyristor (Th1). Bij elke puls op de gate zal de thyristor ontsteken en de flitselectronica de elco over de flitsbuis ontladen, wat een flits oplevert. Vrijwel direct daarna spert de thyristor weer en begint het weer van voor af aan. Afhankelijk van de capaciteit van de flits-elco kan hiermee gemakkelijk met korte tussenpozen geflitst worden.

Als de capaciteit van de flits-elco tot 2,2 uF gereduceerd wordt, is een flitsfrequentie te bekomen van ongeveer 1-1.5 Hz.
De flitsfrequentie verhogen is mogelijk door, voor zover de elco-capaciteit en de elektronica die de flits-elco oplaadt dat aankan, te varieren met C2, R1 en R2.

Schema en onderdelenlijst

Schema voor zaklamp stroboscoop

R1  = 33 k
R2  = 270 k
R3  = 1 k
R4  = 10 k
C1  = 100 uF
C2  = 2,2 uF
C3 = 10 nF
IC1 = 555
D1  = rode LED
Th1 = TIC106D (een TIC106M kan ook)
Opmerkingen bij het schema

Hou de aansluitingen van de flitscontacten naar de thyristor zo kort mogelijk. Te lange draadjes kunnen de ontsteking van de flitser hinderen.
De aansluiting van de flitscontacten verschilt per schakeling, flitst de schakeling NIET (maar LED D1 knippert wel) wissel dan de aansluitingen van de flitscontacten naar de thyristor om.
Werkt de schakeling hierna nog niet naar behoren, dan kan het zijn dat de batterij die de flitsschakeling voed te leeg is. Dat is dan ook het enige nadeel van deze schakeling: de flits-electronica zuipt batterijen.