Woord vooraf

Dit is geen stap-voor-stap handleiding voor het openen van een Sony DSC-R1 digitale fotocamera. Pas toen ik de camera al open had geschroefd, besloot ik enkele foto's te nemen.

Een beeldscherm repareren, een camera slopen...

Bij het repareren van mijn computerscherm, was het handig als ik van enkele zaken een foto maakte, om niet in de war te raken bij het weer in elkaar zetten ervan. Vanwege slecht licht, zat er ook een LED-lamp op de flits-schoen van de camera.
Nadat ik (een elco over het hoofd gezien) geen succes had met de reparatie, werd het tijd om op te ruimen.
Nadat alles weg was, stond alleen de fotocamera nog op tafel. Ik nam die stevig vast bij de polsgreep en liep ermee naar boven.

Ik verstapte me op de trap naar boven. Ik viel niet, maar het loshangende nek-koord van m'n camera slingerde zich onder de hiel van m'n rechtervoet, die ik net opgetild had voor het beklimmen van de volgende trede.
Onvoorbereid op zoveel kracht werd de camera daardoor uit m'n handen getrokken en stuiterde bijna de volledige trap naar beneden in 4 daverende dreunen.
Hoewel de camera met meer dan 10 jaar economisch afgeschreven is, vond ik het toch echt niet leuk.

Het accu-klepje sprong open, de accu vloog eruit, het geheugenkaartje werd naar buiten geslingerd, de flitser was naar buiten gekomen, het scherm was gedraaid en het extra fotolicht dat op de camera zat was losgekomen en had ook zijn accu vrijgelaten.

Sony DSC-R1 met gebarsten LCD-scherm na val van de trap, waarbij videolampje met de hoek insloeg op het scherm Eenmaal beneden controleerde ik dan ook als eerste de camera op fysieke schade, maar die kon ik niet vinden. Dus, accu erin en aanzetten. Tot m'n vreugde ging hij gewoon aan en werkte alles ook nog.

Nou ja... tot ik het LCD-scherm inschakelde dan. Dat bleek vebrijzeld te zijn en onderzoek wees uit dat het videolampje daar voor had gezorgd. De hoek linksonder ervan zat precies op de plek waar een deuk in het kunststof voorzetscherm te zien was en in het glas de inslagplek te vinden was.

Ik overwoog even een nieuwe camera te kopen, maar omdat hij ook nog gewoon foto's nam zonder rare optische verschijnselen, besloot ik toch op zoek te gaan naar een nieuw scherm.

Uiteraard ving ik bot bij Sony zelf, waar het scherm vast ook flink aan de prijs zou zijn, een prijs die ik er waarschijnlijk niet voor over had.

Een nieuw LCD-scherm voor Sony DSC-R1, ontvangen uit de VS Op Ebay vond ik iemand in de VS die een gebruikt scherm aanbood. Nog op de avond van de val had ik dat scherm gekocht en binnen een week werd het zelfs bezorgd en was ik voor 58 euro inclusief verzendkosten in bezit van het LCD-schermpje.


De camera openen, scherm vervangen en weer dichten

Sony DSC-R1 met geopend achterpaneel om het scherm te vervangen De camera openen was een waar feest. Slechts 12 schroefjes moest ik verwijderen om de achterkant met al z'n knopjes te verwijderen. Die kwam vervolgens ook los zonder dat er ook maar 1 klikverbinding gelost hoefde te worden of er iets vastgeklemd was.

Op de foto zie je het achterpaneel met alle bedieningsknoppen liggen, netjes gescheiden van de rest van de camera.
De zoeker steekt duidelijk uit onder het scherm.

De zoeker van de Sony DSC-R1 losgemaakt om bij het scherm te kunnen Slechts 1 flatcable verbond het achterpaneel met de rest van de camera. Om gemakkelijk te kunnen werken, koppelde ik die los. Ik legde het achterpaneel veilig weg en ging op zoek naar de bevestiging van het scherm.

Dat bleek met enkele schroefjes vast te zitten, op een zodanige plek dat de zoeker eerst gedemonteerd moest worden.
Met twee goed bereikbare metalen beugeltjes werd de zoeker op z'n plaats gehouden en met voorzichtig (zoals bedoeld) naar buiten buigen daarvan, was de zoeker uit te nemen zonder verder gereedschap nodig te hebben.

De kleine flatcable die de zoeker verbond met de camera werd losgekoppeld en ook de zoeker werd op een veilige plek gelegd.

De zoeker uitgenomen met zicht op de verbindingen en montage van het scherm. De beugels voor de zoeker zijn ook te zien Daarna kon ik met de schroeven van het scherm aanvangen. Die zaten extreem goed vast.

Alleen heel hard op de schroevendraaier duwen en de kleine schroevendraaier vervolgens met een combinatietang verdraaien leverde genoeg kracht op om te voorkomen dat ik het schroefje vernielde.

Op de foto is de zoeker verwijderd en zijn de klembeugels daarvan zichtbaar. Ook is de oranje flatcable zichtbaar die net als enkele schroefjes, los moet om het scherm te vervangen.

De Sony DSC-R1 met verwijderd scherm, klaar voor plaatsing van het nieuwe scherm Nadat de schroefjes verwijderd waren, kon ik het scherm verwijderen. Ik meen me te herinneren dat het het makkelijkst was als je dit volledig openklapte voor het uit het chassis 'draaien' ervan.

Na het draaien van wat schroefjes zat het nieuwe scherm op z'n plaats Met wat gerommel met de kabel en de schroefjes weer terugplaatsen, was het nieuwe scherm gemonteerd.

Hierna werd de zoeker teruggeklikt en de flatcable ervan weer aangesloten.

De Sony DSC-R1 weer met werkend LCD scherm na vervanging ervan De camera werd weer gedicht en in slechts 45 minuten had ik de camera opengeschroefd, scherm vervangen en weer dichtgeschroefd.

Vol verwachting stopte ik de accu erin en schakelde de camera in en. JA! Hij doet het weer!

Vermeldenswaardig is het feit dat er blijkbaar een soort 'inbraakdetectie' in de camera gebouwd is. Het verwijderen van het achterpaneel of beter, het loskoppelen ervan, zette de camera volledig terug naar de fabrieks-instellingen.

Omdat ik de camera op de dag van aankoop helemaal ingesteld heb en er sindsdien niets gewijzigd is, heeft het een aantal maanden geduurd voordat echt alles weer zo ingesteld stond zoals gebruikelijk.

Al met al mag ik van geluk spreken dat de camera er zo goed van afgekomen is. De lens is onbeschadigd gebleven, zoomen of aan de focus-ring draaien geeft geen rare bijgeluiden en gaat ook niet zwaarder dan normaal en bij foto's van verschillende situaties zijn geen rare optische verschijnselen te zien. Alle klepjes zijn nog heel en ook de flitser doet het nog gewoon.

De gevallenen

Het betekent niet dat er helemaal niets erger kapot gegaan is.
Het videolampje, min of meer het goedkoopste onderdeel, heeft het stuiteravontuur niet overleefd. De bevestiging van zowel het lampje zelf als het verbindings-stukje tussen flitsschoen van de camera en het lampje, zijn afgebroken. Waarschijnlijk is dat maar goed ook, omdat anders de flitsschoen van de camera gesneuveld zou zijn.

Waarschijnlijk heeft het videolampje ook voorkomen dat het chassis van de camera beschadigd raakte. Door het lampje kon het scherm namelijk niet zo ver draaien, wat waarschijnlijk de redding is geweest voor de rest van de camera.