Techniek - Panasonic DC-GH5 op netspanning via zelfbouw dummy-batterij
Digitale fotocamera's zijn sinds hun introductie steeds veelzijdiger apparaten geworden en het aantal functies neemt alleen maar toe.
Een ding is hetzelfde gebleven: ze werken allemaal op accu's en de wens om langer te kunnen doen met 1 accu is al even oud.
De meeste camera's hebben een aansluiting om de camera per adapter of USB te voeden.
De Panasonic DC-GH5 (kortweg: GH5) valt terug op een wat ouder principe, namelijk de dummy-batterij, vermoedelijk om de weer-afdichting in stand te houden.
De dummy-batterij gaat in het batterij-compartiment maar voert een draad naar buiten die op een (apart verkrijgbare) netvoeding aangesloten wordt.
In dit artikel maak ik zo'n dummy zelf en kies m'n eigen netvoeding. Want wat is er beter dan de kans lopen je GH5 om zeep te helpen? Precies. Dit is geheel voor eigen risico!
Heb ik dit nodig?
Misschien niet. Als fotocamera heeft de GH5 een prima accu-duur. Maar maak je een time-lapse maken óf ga je (zoals tegenwoordig zo gewoon is) veel filmen, dan zul je merken dat dit gewoon een fotocamera is. De accu is dus snel leeg en je blíjft wisselen (de reden dat videocamera's, naast hanteerbaarheid, nog altijd een vaste schare fans hebben). Dan is de dummy-batterij een uitkomst.
Dat wil ik wel, maar...
Ook ik wou dit, daar ik m'n camera ging gebruiken als 'opgevoerde' webcam. Omdat ik zelf graag rommel met dit soort zaken, besloot ik zo'n dummy niet te kopen, maar zelf te maken. Dat is niet makkelijk en meer werk dan er een kopen, maar heeft wel enkele voordelen...
Afmetingen van dummy-accu
Het eerste struikelblok daarbij is de dummy zelf. De maten zijn identiek aan de DMW-BLF19E accu's, maar erg makkelijk is het niet.
Puur bij toeval vond ik op m'n werk in de houtbak een tafelpoot die vrijwel precies de juiste rondingen bezat. Daarnaast was het een behoorlijk harde houtsoort die amper versplinterde. Perfect dus om de dummy van te maken!
Met de tafelzaag werd het blokje hout exact op maat gemaakt. De bandschuurmachine zorgde voor de eerste rondingen, die ik met een vijl echt goed op maat maakte. Een voordeel is dat je alle speciale richeltjes van de accu niet aan hoeft te brengen.
Horde nummer 2 waren de contacten. Als je zelf wel eens met contacten hebt gerommeld, weet je ook dat de meeste metalen oxideren of erg gevoelig zijn voor vuil en vette vingers.
De accu's van een van m'n videocamera's bezitten vergulde contacten, maar ja, vind dat maar eens.
Nu wist ik toevallig ergens een oude PIN-terminal te liggen en daar was een rand vergulde print zichtbaar. Die PIN-terminal werd opengeschroefd (ook erg interessant overigens) en bleek een weldadige hoeveelheid verguld printmateriaal te bezitten.
Met de schuifmaat nam ik de maten van een originele Panasonic accu. Uiteraard is het opletten dat je geen sluiting veroorzaakt met zo'n mooi metalen stuk gereedschap!
De maten zie je hieronder, alle maten in millimeters. De maten in cursief zijn een benadering.
Andere opmerkingen: Het data-contact wordt alleen door de lader gebruikt en zit niet in de GH5. Het aanbrengen ervan is dus niet nodig voor de dummy. De 10k weerstand tussen de massa-aansluiting en de negatieve aansluiting mag een 1/8 Watt exemplaar zijn. Zonder deze weerstand zal de camera de dummy niet accepteren!
Bewerken
Na controle dat de dummy zonder klemmen in de camera schuift, moet er gefreest worden om de contacten te kunnen monteren. Met m'n Proxxon en daarin een onbestemd freesje en de kruistafel was het met de tekening bij de hand zo gebeurd.
Het hout bleek wel echt kneppelhard: ik moest in 3 gangen frezen om te voorkomen dat ik m'n Proxxon overbelaste én het stof was extreem fijn.
Op de foto is duidelijk te zien dat ik dieper frees, dit omdat de dikte van het printplaat meegerekend moet worden.
Even controleren: jep! Dat zit goed.
Wat niet op de tekening staat is de sleuf die ik aan de andere kant moest frezen om ook een aansluiting mogelijk te maken, naast een flink gat.
Na het zagen van 3 stukjes printplaat, werden ze in de juiste vorm gevijld. Vergeet een schuin kantje aan de contacten niet, zodat de contacten in de camera ze netjes 'vangen'.
Na het pas maken, legde ik de stukjes print in de sleuven van de dummy. Met een klein boortje werd door zowel het printplaat als het hout geboord, tot het boortje uitstak aan de andere kant van de dummy.
Stukjes messing draad brachten de aansluitingen naar de andere sleuf, waar ik de stukjes draad omboog zodat de stukjes printplaat op hun plek blijven.
Met een boor van een millimeter of 4 boorde ik richting de sleuf om een draad naar buiten te kunnen voeren. Helaas boog de boor wat af en kwam die halverwege m'n werkstuk naar buiten, maar ach, het werkt.
Hou rekening met het feit dat de kabel die je naar buiten voert straks door het speciale klepje van het accu-compartiment van de GH5 moet voeren en je het gat dus wel op de juiste plaats uit laat komen.
Een weerstandje tussen de massa en - aansluiting, een stukje kabel uit de rommelbak en een vrouwelijke DC-jack (5,5 x 2,1 mm) werden gesoldeerd en: klaar!
Netvoeding
Het enige wat je nu nog nodig hebt is een netvoeding. Ik gebruik een Mean Well GST40A07-P1J, 7,5V 5,3A voeding. Elke schakelende voeding die tussen 7,2 tot 9 Volt levert bij zo'n 3 Ampère, redt het wel, maar geen garanties: de GH5 kan een flinke piekstroom trekken en als een voeding niet snel genoeg kan reageren, valt 'ie gewoon uit.
Je camera zal denken dat 'ie op accuspanning werkt en gewoon een battery-indicator tonen (daar is die weerstand voor), maar een flinke dip die het batterijniveau doet zakken, zal het niveau daarna niet doen stijgen! Dit omdat de camera alleen maar leeglopende accu's kent (hij kan ze niet opladen). Je loopt dus een kans dat 'ie bij de volgende dip alsnog uitvalt.
Het voordeel van het zelf bouwen van de dummy is dat je er je eigen lengte kabel aan kan zetten. Ik moet altijd zo lachen om hen die met deze camera's filmen en de meest idiote kabeltjes en verloopjes in moeten zetten omdat de originele kabels natuurlijk net te kort zijn (of kwa stekker niet passen).
Ik ben ook altijd verbaast dat dat zo vaak goed gaat (of misschien denk ik dat maar) want de kans op storingen neemt met al die extra's gigantisch toe. Met een videocamera heb je dat gezeur niet.
Voordeel nummer 2 is dat je niet vast zit aan de (erg prijzige) originele adapter van Panasonic, die natuurlijk superfuckingspeciaal is.