Techniek - Astabiele multivibrator: Knipperlicht met 555
Voor het laten knipperen van 1 of meer LEDs zijn verschillende oplossingen mogelijk. De discreet opgebouwde astabiele multivibrator - discreet betekent dat de schakeling uit losse componenten bestaat - is een bekende schakeling, maar de betreffende schakeling kan ook door een IC vervangen worden.
In dit geval wordt daarvoor een 555 IC voor gebruikt. Dit buitengewoon veelzijdige IC kan nog veel meer dan astabiele multivibrator zijn, maar in dit schema doet 'ie niets anders.
De snelheid van het geknipper wordt geregeld met potmeter P1. Wil je naast de met P1 haalbare snelheden ook nog andere frequenties, dan zul je wat moeten spelen met de waardes van R2 en C1.
Toepassingen
De schakeling kan voor werkelijk van alles gebruikt worden waar maar een knipperende LED benodigd is. De modelbouw is een bekende toepassing en het IC doet het prima om een overweg met knipperlichten na te bootsen.
Daarbij kan gekozen worden om 1 LED aan en uit te laten gaan, of 2 LEDs om en om te laten knipperen. Afhankelijk van de toepassing is dat een kwestie van simpelweg een LED en weerstand weglaten.
Een andere toepassing is om de getoonde schakeling als klokgenerator voor digitale bouwstenen (IC's) te gebruiken. Daarom zul je dit IC geregeld terug zien komen in schakelingen met digitale IC's op deze website.
Schema en onderdelenlijst
R1, R2 = 1,5k R3, R4 = 470 ohm P1 = 100k lin. D1, D2 = led, rood, blauw, groen of geel C1 = 1 uF (variƫerbaar) C2 = 10 nF C3 = 100 uF IC1 = NE555