Brawa stationsklok met een gloeilampje Bij een bezoek aan Huider Modeltreinen (in Heerhugowaard) viel mijn oog op een stationsklok van Brawa: in eerste instantie leek me het wel wat voor station Mengelmoes, maar ik heb het model bewaard voor de 'grote' baan.

Hoewel die 'grote' baan nog nergens te bekennen is, pakte ik de verpakking met de stationsklok toch van het rekje. Dit was namelijk het enige model dat ik meteen kon rijmen met het Nederlandse voorbeeld.

Thuisgekomen meteen geprobeerd. Het resultaat viel me erg tegen: het gloeilampje wat huisde in het 'klok-huis' werd zelfs op 12 Volt al gloeiend heet en de gloeidraad was dwars door de klok heen te zien.

Dat kon beter!

Benodigdheden:

Aan de slag

Ik pakte de witte LED en vijlde daar de flens van weg, zodat het LED'je precies pastte in het huis van de klok. Daarna schuurde ik het heldere huis van de LED geheel mat, door met schuurpapier korrel 400 aan de gang te gaan. Dit verbeterd de lichtspreiding.

Voorzichtig heb ik daarna een deel van het messing paaltje weggezaagd, wat eerst diende om het lampje goed contact te laten maken omdat ik anders de LED niet in het klok-huis kreeg.

Daarna aan het solderen geslagen. Aan de anode van de LED heb ik een nieuw draadje van 0,05 mm diameter gesoldeerd. Het andere pootje heb ik aan het messing paaltje gesoldeerd.

Brawa stationsklok uitgerust met een witte LED Omdat het messing paaltje natuurlijk erg warm wordt houd je dat niet even vrolijk tussen je vingers vast. In het derde-handje klemmen kon, maar ik was bang dat de bekken de verf zouden beschadigen. Met wat krimpkous maakte ik 2 beschermhoesjes, die de beschadiging zoveel mogelijk voorkwamen.

Nadat alles vast zat het klokje zelf weer gemonteerd en er spanning opgezet (uiteraard met een weerstand ertussen) en... ja, dat ziet er een stuk beter uit.

Rest mij alleen nog te zeggen dat je een beetje op moet letten met de LED. Omdat je de flens wegvijlt, raken de pootjes nogal wat van hun stevigheid kwijt. Teveel buigen resulteert in het afbreken ervan, zo heb ik in de praktijk ondervonden.

De voorschakelweerstand moet je kiezen naar gelang de sterkte van de LED. Hoe hoger de stroom werd, hoe duidelijker ook het beeld dat er in het klokje een LED huist. Bij een lagere stroom is de verlichting veel egaler. De verlichting was bij een stroom van ongeveer 4 mA al duidelijk genoeg.