Modelbouw - Bomen voor station Mengelmoes
Uiteraard krijgt station Mengelmoes 1 of meer bomen. Met het zelf maken daarvan heb ik geen ervaring, dus ging ik aan het experimenteren.
Ik beproef verschillende methoden kwa vlokmateriaal. Ten tijde van dit artikel ging ik nog uit van een baan die verticaal opgeklapt zou worden, waardoor ik rekening moest houden met het feit dat de bomen daar wel tegen moesten kunnen.
Voor alle tot nu toe beschreven methodes heb ik de Natürbaume van Noch gebruikt. De Natürbaume van Noch zijn fijne skeletten van boomstammen, en hebben diverse 'takken'
Het is mooi spul, maar deze bomen zijn voor mijn baan niet stevig genoeg. Bij verticaal staan buigen de stammen langzaam om en knappen vervolgens op het punt waar ze in de grond verankerd worden.
Methode 1: Bestrooien met vlokken van Busch.
De eerste boom heb ik met vlokken van Busch bebladerd: het resultaat zie je linksonder: ik vind het zeer tegenvallen, het ziet er, op zijn zachtst gezegd, niet uit.
De vlokken blijven vrijwel alleen aan de buitenkant van de boom zitten en gaan nergens tussen de 'takken' zitten.
Methode 2: Bebladeren met 'Laub' van Heki.
De tweede en derde boom heb ik met 'Laub' van Heki van groen voorzien: dit resultaat ziet er veel beter uit, maar de boom wordt er te zwaar door: de stam knapt spontaan af bij verticaal staan.
Werken met Heki Laub
Voordat je met de spuitlijm aan de gang gaat, trek je kleine plukjes van het decovlies van Heki, liever iets teveel, zodat je niet tijdens het drogen van de lijm nog aan de pluk moet.
Bereid de bomen voor door er hier en daar wat losse takjes uit te halen (of hele takken als de boom je te dicht 'groeit') en even te schudden.
Pak daarna een spuitbus lijm en spuit de kale bomen in. Vergeet de boom niet rond te draaien tijdens het spuiten, aan de achterkant komt anders te weinig lijm.
Zodra de boom onder de spuitlijm zit kun je de plukjes decovlies van Heki voorzichtig tussen de 'takken' drukken. Deze methode heeft zijn nadelen, want de spuitlijm blijft lange tijd kleverig. De plukjes decovlies gaan al snel aan je vingers kleven en maken het vastplakken van andere stukjes vlies niet gemakkelijk.
Het handigste is om materiaal dat naast de boom valt, of bij de eerste keer niet wil blijven plakken, op te vangen en nogmaals te gebruiken, voor het strooisel van Berka geldt hetzelfde.
Het resultaat zie je rechtsboven: de kleur is iets te licht en te monotoon, iets bijwerken met een airbrush of spuitbusje groene verf kan de boom al heel wat levendiger maken.
Ik heb nog een boom gemaakt met het Laub van Heki, maar dan met 2 kleuren. Het resultaat was niet realistisch omdat het kleurverschil te groot was.
Methode 3: Strooisel van Berka.
De vierde boom heb ik met strooisel van Berka van bladeren voorzien.
Ik heb expres 2 kleuren gebruikt: 'Donkergroen', en 'Herfstgeel'. De verhouding is zodanig dat er heel weinig geel tussen het groen zit, maar de gele blaadjes die hier en daar straks op de boom te zien zullen zijn ogen wel wat realistischer.
De gele blaadjes zijn op de foto overigens niet te zien vanwege het flitslicht.
Nog een tip: ga niet buiten aan de gang met dit strooisel, tenzij het absoluut windstil is. Het strooisel is zo licht dat het bij de kleinste windvlaag alle kanten op zal waaien.
En dit is dan voorlopig het einde van dit artikel: wanneer ik de ijzerdraadmethode ga proberen om bomen mee te maken, gaat dit artikel weer verder.