Ierse dans: duur?

Dat vind ik een lastige. Duur is relatief en wat de een weinig vind, is voor de ander een rib uit zijn lijf.
Sowieso moet ik twee belangrijke kant-tekeningen plaatsen bij het kosten-aspect. Allereerst ben ik een man. Voor mij geen dure jurken en pruiken. Ook make-up, poodle-socks, tiara's en zelfbruiner heb ik niet nodig.
Een op maat gemaakt 'uniform' zal voor een man waarschijnlijk ook enkele honderden euro's kosten, maar vergeleken met de jurken valt dat (relatief, daar ga ik weer) mee.

Ten tweede ben ik volwassen. Mijn voeten (en de rest van m'n lichaam) groeien niet meer. Daarom hoef ik niet regelmatig nieuwe schoenen en kleding aan te schaffen, wat de kosten flink drukt.

Leskosten

Of de lessen die ik volg relatief duur zijn, weet ik niet precies. Ik vind het betrekkelijk goedkoop. Wel krijg ik sterk de indruk dat lessen in Europa goedkoper zijn dan in de VS. Een poging dit te onderzoeken liep op niets uit. Van de 6 dansscholen die ik aanschreef, kreeg ik geen enkele respons.

Om het in perspectief te plaatsen heb ik de kosten die ik gemaakt heb op een rijtje gezet.

Materiaalkosten

Om op de juiste schoenen te dansen komen er nog wat kosten bij. Zowel mannen als vrouwen hebben twee paar schoenen nodig en een paar dans-sneakers is niet weg. Onderstaande bedragen zijn inclusief verzendkosten.

Wil je aan wedstrijden mee doen, dan komt er ook nog wat kleding bij kijken.
Ik haalde mijn pantalon bij H&M. Die kostte 50 euro in 2014, maar moest ik voor 20 euro laten innemen omdat 'ie te lang en te wijd was.
Ik vond een geschikt overhemd (een overhemd van 1 egale kleur) voor 15 euro bij een tweedehands winkel. Pas als je hoger komt, komt daar een chilet en een stropdas bij.
Zelf gebruik ik Falke running-socks aan m'n voeten. Deze naadloze sokken, ook wel diabetes-sokken genoemd, zijn relatief dun maar voorgevormd en daardoor uiterst comfortabel. Helaas zijn ze met zo'n 14 euro per paar (2015) wel behoorlijk aan de prijs.

Reis- en Feis-kosten

Bovenop dit alles komen de kosten om bij dansles te komen. Ik heb geen auto (mijn ouders sinds 2017 wel) en moet dus per OV naar dansles. Dat is gelukkig gemakkelijk en ik denk niet dat het je in dit geval lukt per auto goedkoper te reizen.
Ik betaal ongeveer 7,50 euro om van huis naar dansles te komen en weer terug. Dat is een busrit Purmerend - Amsterdam Sloterdijk (2,81 euro met korting, 2016), een treinrit Amsterdam Sloterdijk - Amsterdam CS (1,30 euro met korting, 2016) en een busrit Amsterdam CS - Purmerend (3,16 euro met korting, 2016).

Voor wedstrijden ligt dit anders. Afhankelijk van de locatie betekent dit een lange rit per OV, zelf rijden en klasgenoten laten meerijden of meeliften met een dansgenote. De brandstof-kosten worden in het laatste geval met alle inzittenden gedeeld.
De deelname aan de wedstrijden zelf kost ook geld en is een beetje afhankelijk van de wedstrijd. De een zal iets duurder zijn dan de ander.
Het meest bepalend aan de kosten is het niveau. Hoe hoger je komt, hoe duurder het wordt. Voor 6 beginners-dansen ben je misschien 30 tot 40 euro kwijt (2014-2016) maar voor een kampioenschap in het hogere niveau kun je zomaar 25 euro kwijt zijn.

En, als u de begeleider danwel ouder bent van een kind dat danst, zult u de kosten voor toegang tot de zaal ook nog mee moeten rekenen. Hoe hoog die is verschilt van wedstrijd tot wedstrijd. Gangbaar is een euro of 8.